En stor rød fluesvamp midt på side 3. En overskrift der byder på skedesvamp og fodsvamp – efterfulgt af en nærmest pjecelignende lang tekst.
Det er Apotekerforeningens seneste skud på stammen i rækken af annoncer om den hjælp, vi kan få på apoteket. Og på TV er de også godt i gang. Manden slikker kvindens tæer, alt imens musikken spiller, og fodsvamp smitter …
Hvad er meningen? Hvorfor bruger man flere millioner på at minde os om skedesvamp lige midt i yoghurten eller om fodsvamp i sofagruppen. Det har vi forhørt os om hos informationschef i Apotekerforeningen, Birger Lenvig.
– På alle apoteker er der faguddannet personale, vi har et netværk af lægemiddeleksperter, og vi vil gerne opfattes som et rådgivningscenter. Men det har vi ikke været gode nok til at synliggøre. Og derfor er denne kampagne en måde at kommunikere vores ekspertise på. Raske mennesker ved ikke, hvad der er at hente på et apotek.“
Tror du, at folk forstår det budskab, når de bliver præsenteret for skedesvamp til morgenkaffen?- Selvfølgelig vil der være nogen, vi ikke får fat i. Det er der jo altid. Men ser man allergi og svamp (forårs- og efterårskampagnen, red.) som en samlet kampagne – hvilket det i øvrigt er – så er jeg sikker på, at vi rammer bredt.
Men I risikerer vel også, at folk ikke læser den meget lange tekst?- Det er rigtigt. Og det har også været et diskussionsemne både internt og med reklamebureauet. Men det har vejet tungt, at vi vil ud med information. At der skulle være konsekvens mellem den lange tekst, og det vi kan og vil. Vi må så være forberedt på, at folk sorterer.
Hvorfor har I valgt skedesvamp som virkemiddel?- Det er blikfang. Og svamp er noget, man typisk har samlet op i løbet af sommeren. Samtidig er det et lidt tabubelagt emne – noget man ikke snakker med andre om. Men det er altså noget, man kan spørge om på apoteket. Og så behøver man jo ikke at få tid hos lægen eller vente til åben konsultation onsdag aften. Vi prøver også at gøre det mere legalt at søge hjælp til noget så intimt som skedesvamp, som faktisk skal behandles i tide.
Men man plejer jo at gå til lægen, når det handler om svamp?- Ja, folk er vant til først at gå til lægen. Men vi vil gerne gøre opmærksom på, at der faktisk står en række eksperter på apoteket, som kan rådgive – og ikke mindst er i stand til at sige, hvornår du bør søge læge. Der er jo ingen grund til at gå til lægen, hvis det ikke er nødvendigt.
Er det ikke også for at sælge mere?- Selvfølgelig må rådgivningen gerne munde ud i et øget salg. Men kampagnen er ikke produktorienteret. Vi siger ikke noget om, at fuglene synger højere eller at himlen bliver mere blå, hvis man køber det og det. Apotekernes opgave er jo at informere lødigt og uvildigt.
Hvorfor lancerer I kampagnen nu, hvor der er så megen politisk tumult?- Den politiske dagsorden og den liberaliseringsproces, vi er i, har ikke noget som helst at gøre med denne kampagne. Idéen blev søsat og annoncerne booket for knap to år siden men var så først klar her i år.
Tror du ikke, at forbrugerne bliver forvirrede?- Vi bevæger os på to meget forskellige niveauer. To forskellige kommunikationsuniverser om du vil. Et der kører i Folketinget blandt de politiske partier, og et der handler om sundhed. Og det tror jeg godt forbrugerne kan forholde sig til og forstå at skille ad.