Spillere i rødlige farver, konkurrence om EM-billetter, dannebrog og ordet ”fodboldfest”. Det virker oplagt for mange at benytte i markedsføringen netop nu, hvor en af de største sportsbegivenheder nogensinde på dansk grund – fodbold-EM – nærmer sig. 

Men der er grænser for, hvordan du som virksomhed må markedsføre dig op til EM i fodbold. Og hvor går den? 

Det spørgsmål har ført til en stor markedsføringsfejde, skriver Ekstra Bladet. Elektronikkæden Power beskylder nemlig i en pressemeddelelse for at bruge ”bøllemetoder”, fordi DBU har rejst sag mod Power for at krænke DBU’s kommercielle rettigheder. 

DBU’s kommercielle direktør Ronnie Hansen har også tidligere på LinkedIn skrevet, at DBU har taget fat i 10 virksomheder, der ifølge DBU har krænket fodboldforbundets kommercielle rettigheder op til EM.

Power: “Spredehagl og bøllemetoder” 

Power har ifølge DBU brugt personer i rød-hvide fodboldtrøjer, ordet fodboldfest og udloddet billetter til EM-landskampe i strid med reglerne. Power afviser, at det er et problem.

– Selvfølgelig skal DBU beskytte sit og landsholdets brand, som er meget stærkt og mange penge værd. Det skal POWER og alle andre virksomheder respektere. Men har DBU patent på Dannebrog? Eller ordet ”fodboldfest”? Jeg synes helt ærligt, at DBU skyder med spredehagl og bruger bøllemetoder, og det mener jeg ikke er DBU værdigt som organisation, siger Jesper Boysen,  adm. Direktør for Power, i en pressemeddelelse og tilføjer: 

– Vi finder os ikke i trusler fra DBU. 

DBU: ”Parasitmarkedsføring”

Hos DBU er retorikken lige så hård som hos Power. 

I en mail til Power har DBU’s kommercielle direktør, Ronnie Hansen, kaldt Powers markedsføring for ”parasitmarkedsføring”.

– Billedet du sender, er fortsat en krænkelse. I bruger en rød trøje til noget I kalder en fodboldfest. Der er ingen tvivl om, at det er en landsholdsassociation for forbrugeren – og den slags sager vinder vi. Termen er parasitmarkedsføring, skriver DBU i en mail til Power.

I en udtalelse til Ekstra Bladet afviser Ronnie Hansen klart kritikken fra Power og siger, at DBU tager kritikken meget roligt.

– At fejre landsholdet er en ret alle danskere har – DBU ejer hverken dannebrog eller begejstring! Men Power har i en stor reklamekampagne løbende brugt referencer til det danske landshold, fodboldspillere i røde trøjer og hvide bukser og lignende – og koblet det til konkurrencer om billetter til EM. Det er parasitmarkedsføring, hvor man som virksomhed snylter på landsholdet, skriver han til Ekstra Bladet.

I Radio4 Morgen har han uddybet, hvorfor DBU går til Power.

– Vi er sikre på, at Power er ude og bruge nogle rettigheder, der ikke tilhører Power. De nasser på det brand, DBU og landsholdet har opbygget over mange år.