Forestillingen hos de fleste, om at alt musik på internettet er ulovligt, var baggrunden for at Musik.org blev skabt i 1998. Ideen var, at lave et alternativ til de mange uofficielle musikportaler, som findes rundt omkring i internettets kringelkroge.
Den ide syntes de etablerede pladeselskaber så godt om, at de hurtigt blev samarbejdspartnere omkring oprettelsen af Musik.org, der er blevet til et forum, hvor branchen og alle musikinteresserede kan samles.
Det er et sted, hvor man kan læse nyheder, skaffe sig informationer, se og høre nye musik og få informationer, om hvor der er koncerter. Og musikken kan downloades uden at komme i konflikt med ophavsretten.
Normalt streames i RealAudio til markedsføring af ugentlige udvalgte kunstnere, hvor det typisk er muligt at downloade et enkelt eller to numre fra et aktuelt album. På den måde vil pladebranchen og Musik.org forsøge sig med en markedsføring, der skal få publikum til at købe albummet, efter de har lyttet til appetitvækkeren. En markedsføring der kan minde om den, som også Viatone benytter. Men på Musik.org er man glad for, at der er kommet konkurrence til.
– Umiddelbart virker det ikke, som om der er den store forskel mellem Viatone og f.eks. tjenesten MP3.com. Jeg vil vurdere Vitaminic til at have de bedste chancer for succes. De har muligheden for at få kontrakter med alle de store selskaber, men det kræver, at pladeselskaberne tror på modellen. De kommer ikke selv løbende, så længe der kun er totalt ukendte kunstnere på Vitaminics hitlister.
– Men vi hilser begge initiativer velkomne, for Musik.org er en portal, som kun har godt af lidt konkurrence – specielt fra nye seriøse initiativer, siger Esben Trier fra magasinet Nat&Dag, der er ansvarlig udgiver af Musik.org.
Esben Trier mener, at Viatone har fat på en spændende forretningside, som rammer godt ind i tiden. Men han tror ikke på, at selskabet kan overleve, hvis de udelukkende satser på at markedsføre undergrundsnavne.
– Et pladeselskab har behov for en top 20- eller top 50-kunstner, hvis det skal have en chance. Det er disse kunstnere, der agerer løftestang for de små pladeselskaber og giver dem succes. Det vil Viatone også få brug for, slutter Esben Trier.
MIXERPULT På NETTET
Nat&Dag er i færd med at gå videre med musikken på nettet på tre nye sites.
– Vi har lavet en website, som skal promovere musikken, som er fremherskende i klubberne herhjemme, fortæller Esben trier.
Det drejer sig om to sites – en om den danske klubkultur på adressen http://www.discocph.com og en tilsvarende om den svenske klubkultur på adressen http://www.discosthlm.com. Hvor de unge kan læse om klublivet, læse nyheder og høre musikken som typisk klubbernes discjockeys selv mixer.
– Herudover har vi lavet en virtuel mixerpult på nettet på adressen http://www.mp3j.dk/virtuel mixerpult, hvor man kan bruge sin pc som mixerpult.
Den virtuelle mixerpult er programmeret i QuickTime og lavet af Nat&Dag og webfirmaet Dish. Og den fungerer som en håndgribelig mixerpult, hvor man på skærmen blot skal benytte musen, når man f.eks. vil mixe eller scratche. Den kan benyttes derhjemme, men bruges også af discjockeys, der så møder op på med deres computer på spillestedet.