The Next Web: De forfærdelige billeder af 3-årige Aylan Kurdi på stranden i Tyrkiet har brændt sig fast på nethinden hos alle, der har set dem.

Aylan Kurdi blev på mange måder ikonet for den europæiske flygtningekrise. Han blev kun tre år, og han er død.

Og først dér fik verden øjnene op. Først dér begyndte globale ledere at diskutere mulige løsninger på krisen. Iagttagelsen er Ethan Zuckermans. Han er fra MIT Media Lab og Globalvoices.com.  

Årsagen er meget enkel, fortæller han: Vi mennesker interesserer os kun for det, der sker i vores nærmiljø – de lokale ting. Da flygtningekrisen var på sit højeste, handlede de digitale samtaler ikke om, hvor de flygtede fra og hvorfor. De handlede om, hvad deres flugt betyder for mig, mit land, min hverdag, min verden.

Vi grupperer os med dem, der ligner os

Zuckermans pointe er, at vi ikke hjælper hinanden på en global skala. Vi grupperer os med dem, vi kender, og dem, der ligner os.

Tendensen hedder homophily, og den slår også igennem i vores digitale og sociale færden. Vi er adskilte i vores online sociale sfære på trods af Facebooks mission:  “to give people the power to share and make the world more open and connected.”

Mulighederne er der. Alligevel var det første, Facebook gjorde, da du oprettede din profil, at finde dine venner.

Dem, du gik i skole med og legede med som lille – dem du i forvejen kendte. På trods af missionen om at forbinde verden, er Facebook med til at dele os op. Og når Facebook kun forbinder os med dem, vi i forvejen relaterer os til, forbliver vi adskilt.

Hvorfor var det ikke dine interesser og hobbyer, du blev spurgt om? 

Denne adskilthed er en udfordring, når vi sammen skal håndtere store globale udfordringer, som mennesker, der flygter fra krige, sult, sygdomme eller global warming, mener Ethan Zuckerman.

Build us tools that help us discover

Vi er nødt til at se ud over vores egne og finde nye måder at bygge bro mellem mennesker på, så viden, religion, kultur og interesser bliver måder, vi kan samle mennesker på i stedet for at adskille dem.

 Lad mig dele Ethan Zuckermans sidste svada: 

“Please don’t build us another goddam app that help finds us a restaurant. Build us tools that help us discover.”