Forårets helt store emne i forbindelse med medieforliget var, hvem der skulle have den eller de nye radiofrekvenser. Spørgsmålet fik samarbejdet mellem danske medier til at blomstre og det var pludselig nemmere at opremse de medier, som ikke lagde billet ind på de nye frekvenser end de som gjorde.
Et af de ‘nye’ medier, som meldte sin interesse var portalen Jubii. Fordelingen af frekvenserne må vente et stykke tid endnu og i mellemtiden tog Jubii i foråret hul på deres radiosatsning ved at indlede en testperiode med internetradio via portalen. Testperioden er nu forbi, og Jubii er som nogle af de første herhjemme klar til at levere 24 timers musikradio på nettet. Radioen har status som en reel hitradio, men senere skal efter planerne følge et par andre kanaler og tiltag, der ifølge Jubii for alvor vil vise, hvad netradio kan i forhold til den traditionelle æterbårne radio.
Man kan lytte til Jubii Hit Radio i to forskellige kvaliteter, afhængig af hvor god en internet-opkobling, man har. Jubii er dog ikke gået i gang med at promovere radioen eller sælge specielle reklamespots, og det hænger bl.a. sammen med, at der på nuværende tidspunkt kun er 40-50 samtidige lyttere.
– I første omgang handler det om at få radioen op at køre. På den måde er vi på samme plan som enhver ny radiostation i Danmark. Vi skal forstå mediet ordentligt, før vi tager næste skridt og skaber en personlig radio med specielle services til den enkelte lytter. Det kan fx være at lave en service, der giver personlige aktiekurser eller nyheder, siger Martin Thorborg, marketingdirektør hos Jubii. Målet er at kende lytterne rigtigt godt, så man den dag, netradio bliver stort kan lave en målrettet markedsføring. Men i første omgang vil der ikke være reklamer på Jubii’s radio, kun en speak, der engang imellem vil orientere lytterene om, at de lytter til Jubii.
At der ikke er reklamer og speak, men kun musik på radioen ser han også som en fordel for de mennesker, som bruger radio på arbejdet, når de i forvejen er på nettet.
– P3 er irriterende at lytte på grund af speaken, mens lokalradioer er det på grund af de mange reklamer, siger Martin Thorborg, der tror, at internetradio bliver rigtig interessant, når man kan sende radio via det mobile internet. Netradio vil vokse de næste to-tre år, men vil først blive stort om fire-fem år
– For mine børn vil det være underligt, at man som radiolytter også var tvunget til at høre dårlige numre. Fremtidens radiostation spiller kun det som interesserer dig og husker det som du vil huske, siger han.
Samarbejde med lokalradioer
En anden portal SOL, Skandinavien Online, er også gået ind i at levere radio via internettet. I de seneste måneder har man været i gang med et testforløb, som indtil nu har bestået af muligheden for at lytte til Radio 2, Uptown og Radio Energi. Samtidig snakker man seriøst med Voice, der er en del af mediekoncernen SBS. Stationerne ligger på SOL’s hjemmeside uden at betale for det og får dermed alle annonceindtægter, til gengæld får SOL en mulighed for at levere radio til deres brugere.
– Vi ved at radiolyttere også er internetbrugere. Ved denne aftale får stationerne flere lyttere og vi får radio. Mange af radiostationerne er begrænsede geografisk i forhold til deres lyttere, det problem kommer de udover på denne måde, siger Morten Damgaard, marketingdirektør hos SOL.
SOL’s internetradio har et par tusinde unikke lyttere pr. dag, og ifølge Morten Damgaard er de fleste inde i lang tid, da det ofte er via arbejdet, at man lytter radio.
Selvom SOL er de eneste, der har lavet aftalen med radiostationerne om at sende via nettet er det hans holdning, at stationerne bør ligge så mange steder som muligt. På deres egen hjemmeside og andre steder. Det kunne fx også være hos konkurrenten Jubii.
– Men omvendt vil man ikke se SOL satse på at lave egen radio, sådan som Jubii gør. Fordi vi er gode til internet er vi ikke automatisk gode til radio. Så vil vi hellere udvikle det sammen med andre og få tingene til at hænge sammen, siger han.