Korruption. Bestikkelse. Usmageligt. 

Kritikken har været massiv af de folketingspolitikere, der har taget imod sponsorbilletter til Danmarks kamp mod Rusland ved EM i fodbold, som TV 2 kunne skrive i sidste uge. 

Men den massive kritik bør ikke være et problem for Volkswagen, der gav de gratis sponsorbilletter til MF’erne og inviterede dem til kamp i Parken i forlængelse af et ”fagligt arrangement”, som blandt andet politiker Jeppe Bruus fra Socialdemokratiet beskrev dagen. 

Sådan lyder det fra den erfarne kommunikationsrådgiver Sune Bang, der også sidder i bestyrelsen for selskabet Sport One, der lever af at sælge sportsrettigheder. 

– Jeg kan ikke se, at det er et problem for Volkswagen, siger Sune Bang. 

– De kan selvfølgelig invitere folk til faglige snakke om noget, og så må det være op til den enkelte politikers regler i partiet eller i sit arbejde, om de skal redegøre for det eller kan tage imod det, siger han. 

Kan det ikke være skidt for Volkswagens brand, at de bliver sat i forbindelse med en sag, hvor der er beskyldninger om bestikkelse? 

– Det kan jeg ikke se, at det er. Så længe de inviterede personer ikke har brudt regler eller gjort noget ulovligt, kan det ikke ligge Volkswagen til last, siger Sune Bang. 

En normal del af sponsorater

Ifølge Sune Bang er der intet odiøst i, at virksomheder gerne vil have politikerne i tale i mere uformelle rammer. Det er et klassisk ben i PR-arbejdet hos store brands, siger han. 

– De har en klar interesse i at være i dialog med alle deres stakeholders. Alle de personer og organisationer og foreninger, som har en betydning for, at de kan drive deres virksomhed, skal de have en dialog med. Og det er politikere i den grad også en del af, siger han. 

– Det drejer sig ikke nødvendigvis om at påvirke politikernes holdninger. Det handler også om at få et indblik i, hvilken vej vinden blæser politisk, så de kan agere ordentligt i virksomheden. Det er grundlæggende godt med en dialog. Og her har den angiveligt handlet om elbiler og emissioner i Danmark. Det er centralt for VW at vide noget om, siger Sune Bang. 

Kunne der ikke være nogle af deres potentielle kunder, der synes, det er amoralsk at give de her billetter til magthavere? 

– Hele systemet med hospitality og sponsorater til store begivenheder baserer sig på, at nogle virksomheder bruger penge på at blive associeret med en begivenhed, hvor de kan markedsføre sig, lave kampagner og samle folk. Om det er en festival, fodbold eller noget tredje, så ville det være meget rigidt at fratage en virksomhed som Volkswagen muligheden for at invitere mennesker med til de begivenheder, de sponsorerer, siger Sune Bang. 

– Det er en helt normal fordel ved de penge, man bruger i sin markedsføring, at medarbejdere, partnere og andre kan få billetter til et stort, socialt arrangement. Så længe, der selvfølgelig er balance i tingene, og vi andre også kan købe billetter. 

Et problem for politikerne

Volkswagen er officiel sponsor for EM-slutrunden i fodbold. Derfor vurderer Sune Bang også samlet set, at sponsoratet – inklusive sponsorbilletter til politikere – er godt for Volkswagens brand. 

– Set fra min stol er det bare en god ting, at Volkswagen kaster sig ind i fodbolden, der er en stor, samlende kraft. Det er absurd, hvis sagen om EM-billetterne skal falde tilbage på dem. Jeg synes, Volkswagen bruger billetterne, som de skal, både internt og eksternt, siger han. 

Politikerne er især dem, der har fået kritik – skader det deres personlige brands?

– Det gør det 100 procent. De har et ekstremt stort ansvar for ikke at lade sig påvirke. Men vi skal også passe på ikke at gøre det til den tørreste kiks i verden at være folketingspolitiker, hvor de her 179 mennesker, der arbejder mere end næsten alle os andre i Danmark og konstant er i skudlinjen, ikke må blive inviteret til fodbold eller til en festival, siger han. 

Men der er vel nogle, der altid vil synes, det her er problematisk? 

– Det er der uden tvivl. Og det er en legal holdning at have. Og for politikerne er det også en svær balancegang. De balancerer på en knivsæg. Men det er bedre, at vi har en verden, hvor politikerne skal balancere, end at vi fuldstændig fratager dem muligheden for at få en sponsorbillet, siger Sune Bang.