Gennem flere år har Realdania støttet op om initiativer for at løfte kendskabet til radon. En radioaktiv gasart, der giver lungekræft og dræber mere end 300 om året. Det alvorlige budskab på trods, har danskerne ikke taget budskabet til sig.

Radon er et prioriteret indsatsområde for Realdania, og med oplysningskampagnen på Bornholm har vi ønsket både at skabe øget kendskab til radonproblemet og at få folk til at handle ud fra dette kendskab, siger programchef Lennie Clausen, Realdania

Medie- og kommunikationsbureauet Mindshare fik opgaven og har udviklet og afviklet kampagnen, og stået for pre- og posttest.

– På trods af at der kun bor 40.000 på Bornholm, har de egen tv station og aviser, så en national kampagne kan simuleres for en beskeden medieinvestering. De kreative elementer er desuden testet nationalt, siger Strategic Director Verner Bager, Mindshare.

Kampagnen har kørt på Bornholm i fire uger, og det er lykkedes at få bornholmerne til at tage radon alvorligt. 3 ud af 10 bornholmerne overvejer nu at teste for Radon og 3 pct. af enfamiliehusene har investeret i et testkit til 500-1000 kroner.

– Det er helt usædvanligt, at en kampagne lykkes med at ændre holdning og skabe handling på så kort tid. Vi er meget stolte af resultatet, fortsætter Verner Bager.

Filmen, der er produceret af Shoot Happens, kan ses herunder.

Lidt fakta:

Realdania er en filantropisk forening med over 150.000 medlemmer. Alle, der ejer fast ejendom i Danmark, kan blive medlem af Realdania. Realdania arbejder for at løse nogle af samfundets komplekse problemstillinger gennem strategiske initiativer inden for det byggede miljø – dvs. byen, byggeriet og bygningsarven. Læs mere her.

Bolius Boligejernes Videncenter er et datterselskab under Realdania. Læs mere her.