Rejsebranchen har godt nok ændret sig meget i de senere år som følge af internettet og lavpris-selskaberne. Men det er ikke lig med, at gamle dyder er passé.
– Vi har i vores analyser været rigtigt dybt nede i, hvad det er, der driver rejsemarkedet, og heldigvis konstateret, at der stadig er en berettigelse for os og for charterrejsen, siger salgs- og marketingdirektør Jan Vendelbo, My Travel Danmark.
Og den konstatering betyder samtidig, at der også er en berettigelse for god gammeldags mærkevare-markedsføring – hvilket er det, der netop i disse uger igen ruller over skærmen i reklamefilm for Spies og Tjæreborg.
– Vi har det sidste år brugt meget energi på at etablere My Travel som distributionskanal. Det er en kæmpe fordel, og det kører godt nu, men samtidig skal vi sikre, at My Travel har nogle varer på hyl derne, som er kendte og attraktive, siger Jan Vendelbo. Han erkender, at Spies og Tjæreborg har været droslet ned i perioden med etableringen af My Travel.
– Men mærkerne er stærke nok til at vi turde disponere på den måde, siger Jan Vendelbo.
Relanceringen af mærkerne er tilrettelagt sammen med de to nye bureau-samarbejder (Robert/Boisen på Spies og BBDO på Tjæreborg), og man er vendt helt tilbage til Simon Spies og pastor Krogager i de værdier, der kommunikeres.
– Pay-off’en på Spies er “Ferien du ikke vil hjem fra”, mens den på Tjæreborg er “Så er der noget om det”, og de bygger på en positionering, hvor Spies er livsglad ferie, mens Tjæreborg er en ordentlig ferie. Spies er ferie i en mere uforpligtigende atmosfære, mens Tjæreborg er lidt mindre sexet men ordentlig, og de positioneringer svarer meget godt til de oprindelige under Krogager og Simon Spies, siger Jan Vendelbo.
Han konstaterer, at tryghed og service er betydelige drivere, selvom både internettet og lavpris-selskaber har ændret rejsemarked et.
– Men der er også mange, der har oplevet problemer i forbindelse med rejser købt på den måde. Fik man f.eks. lige den udsigt, man havde bedt om? På charterrejsen er det hele arrangeret, og der er nogen man kan henvende sig til, hvis der er problemer, og de forhold betyder noget for så meget som 75 pct., siger Jan Vendelbo.
Tv er det bærende medie i kampagnen, som dog også kommer til at rumme print i form af både outdoor og aviser. Der er foreløbigt lavet tre film til begge mærker, og de to er i luften nu, mens den sidste først kommer efter nytår. Samtidig har man ændret mediestrategi i forhold til tidligere.
– Salget af rejser har ændret sig, så det nu fordeler sig meget mere ud over året i forhold til tidligere, hvor det foregik i to meget koncentrerede perioder. Derfor skal vi nu til at være mere synlige hen over året, siger Jan Vendelbo.
Budgettet er i år øget med 30 pct., fordi der er tale om en relancering.
Desuden har vi brugt mange penge på udvikling af kampagnerne, siger Jan Vendelbo.