For tre år siden ansatte reklamebureauet New Connexion en PR-konsulent med henblik på at kunne tilbyde kunderne en integreret kommunikationsløsning.
Ana Johansson kommer fra Brasilien, og har taget en kombineret journalist/kommunikations uddannelse i USA. Hun har bl.a. arbejdet for Burson-Marsteller i Brasilien.
De sidste tre år har hun arbejdet som PR-konsulent hos New Connexion, hvor forholdene som PR-konsulent på et reklamebureau er noget anderledes, end i USA og Brasilien.
– I USA og Brasilien bliver der ikke set skævt til, at man integrerer reklame og PR på et og samme bureau. Det gør man derimod i Danmark, hvor både PR-branchen og kunderne er mere skeptiske overfor den konstellation, siger Ana Johansson.

HVAD KOMMER FøRST?
Ifølge direktør Lis Lykke, New Connexion, kan de danske forbehold blandt andet skyldes, at flere reklamebureauer forsøger sig med en tekstforfatter til at skrive pressemeddelelser – og på det grundlag går de ud og tilbyder integrerede reklame- og PR-løsninger.
– Det har jo intet med Public Relations at gøre. PR er et professionelt værktøj, der fungerer bedst, når det får lov at operere på ledelsesniveau. Det er vigtigt at man i samarbejdet mellem reklame og PR etablerer nogle ordentlige retningslinier, hvor man handler udfra, samt ikke mindst har respekt for, at der er en meget stor forskel på de to ting, understreger Lis Lykke.
– PR kommer før reklame. Det handler i første omgang om at udarbejde en strategiplan med udgangspunkt i virksomhedens interne sfære. Reklamen bør være en del af denne plan, for reklame er jo dybest set “salg af produkter“, hvor PR går ind og arbejder med virksomhedens coperate identity. Altså sagt meget kort – Man bør først koncentrere sig om det indre, før man kan tage stilling til det ydre, forklarer Lis Lykke.

REKLAMEN STYRER
Også Jens Kofoed, direktør for ABC Public Relations, kan tilslutte sig den holdning og har heller ikke spor imod, at reklame og PR bliver integreret.
– Det er bare ikke så nemt som det lyder, for det bliver ofte reklamebureauet der kommer til at styre forløbet, hvis for eksempel et reklame- og PR-bureau vælger at arbejde sammen om integrerede løsninger – fordi reklamebureauernes budgetter er større, simpelthen, siger Jens Kofoed, der samtidig understreger, at man ville kunne nå langt, hvis bare de to parter brød væggene ned og talte sammen.

EN GOD HISTORIE
Hos New Connexion er man ikke i tvivl om, at et integreret samarbejde mellem reklame og PR er fremtiden. Reklamebranchen er begyndt at få det problem, at virksomheder vælger folk fra konsulentbranchen i stedet for reklamebureauer, når de har behov for rådgivning.
– Netop derfor mener jeg, at det er vigtigt for reklamebranchen at tænke mere i PR og rådgivning, end i print, siger Lis Lykke. Vi er jo også kraftigt på vej ind i følelsessamfundet, hvor det handler om at kunne fortælle historier, og her sidder PR-branchen jo med de gode kort på hånden.
– Trykte reklamer vil få det sværre og sværre i fremtiden, forudser Lis Lykke. Et eksempel er de nye dot.com virksomheder der stormer frem, og de benytter sig meget af PR. Dermed ikke sagt, at reklamebranchens dage er talte, slet ikke. Vi må bare prøve at indordne os den nye samfundsorden.
– Folk så lidt skævt til New Connexion i starten, men vi har gjort op med os selv, at vi ikke vil leve i fortiden og er sikre på, at vi har fat i noget af det rigtige. Vi har også planer om at udvide vores PR-afdeling, men først skal vi have gjort mere ud af det arbejde der ligger i at få danske virksomheder til at se fordelen ved integrerede reklame- og PR-løsninger – og ikke mindst, forstå fordelen ved at lukke os ind på ledelsesniveau, tilføjer Lis Lykke.