Det står ikke for godt til.

Danskerne mener nemlig, at reklamer generelt er blevet dårligere til at informere, underholde og sætte samtaler i gang.

Samtidig mener stadig færre danskere, at reklamer giver dem inspiration til at købe. 

I 2010 tilkendegav 45 procent, at “reklamer giver mig inspiration til køb” – i 2020 svarer 29 procent, at det er tilfældet.

Det viser Reklameanalysen 2020, som det integrerede medie- og kommunikationsbureau Mindshare står bag.

I analysen fremgår det også, at 54 procent mener, at reklamerne er blevet dårligere. Kun ni procent er uenige i det. 

Arnt Gustafsson, Director for Strategy & Analysis hos Mindshare. Foto: PR.

Analysens bagmand har et bud på, hvorfor tallene ser ud, som de gør:

– Reklamernes indhold er ikke godt nok. I mine øjne er kvaliteten blevet dårligere, siger Arnt Gustafsson, der er Director for Strategy & Analysis hos Mindshare.

Han peger på, at de sidste 10 års store fokus på digital og taktisk markedsføring også spiller ind: 

– Der er for mange taktiske budskaber – der er for meget, der er short term. Det er drevet af blandt andet den digitale udvikling. Efter finanskrisen gik mange digitalt, alle skulle have en digital strategi osv. Men vi har også set, at store annoncører som P&G og Adidas nu har erkendt, at det var for meget, siger Arnt Gustafsson. 

MarketingWeek har tidligere fortalt, at Adidas er nået til den erkendelse, at et for stort fokus på ROI førte til en overinvestering i for eksempel performance-marketing, hvilket gik ud over den langsigtede brandopbygning.

Man glemte altså at fodre koen, mens man konstant malkede den. Og man fokuserede mere på effektivitet og reduktion af omkostninger end på, hvad der var i Adidas’ interesse på den lange bane. 

" Reklamernes indhold er ikke godt nok.
Arnt Gustafsson, Director for Strategy & Analysis, Mindshare

I maj-udgaven af Markedsføring fremgik det, at noget tyder på, at reklameparaderne sænkes under kriser.

Tesen er, at der er noget beroligende i reklamer, når verden skælver. Under finanskrisen så man eksempelvis, at danskernes syn på reklamer blev mere positivt.

Om Reklameanalysen

Reklameanalysen er gennemført årligt siden 2005. Undersøgelsen er i 2020 foretaget blandt 1.308 respondenter i aldersgruppen 15-70 år via Kantar/Gallups webpanel. Resultaterne er rapporteret i aldersgruppen 15 til 60-årige med 1.085 respondenter.

Kilde: Mindshare, der står bag analysen.

Men det er endnu for tidligt at konkludere, at coronakrisen har ændret danskernes holdninger til reklamer, mener Arnt Gustafsson.

– Der er ikke kausalitet, men når du ser tallene, så springer det i øjnene i årets undersøgelse, at reklameirritationen er dykket (fra 42 procent i 2019 til 34 procent i 2020, red.), siger han og fortsætter:

– Det viser overordnet, at det er for tidligt at sige, at reklamer er ved at tage livet af sig selv. Vi kan snarere sige, at vi får en chance mere. 

Læs meget mere om Reklameanalysen 2020 – og hvad tre unge forbrugere mener om reklamer – i november-udgaven af Markedsføring.