For et år siden fusionerede Lowe & Partners og APL. Det er ikke alle fusioner, der kommer lige godt fra start, men i Lowe, Lintas og Partners tilfælde er det gået over al forventning. Ifølge adm. direktør Jette Nejstgaard, Lowe, Lintas & Partners, har bureauet oplevet en vækst på 20% og en firdobling af overskuddet siden fusionen, hvilket må siges at være ret godt.
Men bureauet er, på trods af kunder som Berlingske Tidende, Dansk Tipstjeneste (Lotto) og Gammel Dansk, mest synlig i Norge p.t., hvor de står bag markedsføringen af 15 produkter for Lilleborg, der er Norges største markedsfører af mærkevarer indenfor rengøring og personlig pleje. Bureauet har også fået turbo på egen filmproduktion, der producerer omkring 40-50 film om året.
– Vi kunne i sin tid vælge at fusionere eller ej. Vi valgte fusionen og er naturligvis mere end lykkelige for, at fusionen er blevet så vellykket. Det har vist sig, at parringen mellem Lintas, der havde apparatet og Lowe, der var et mindre og kreativt inspireret bureau, har båret frugt, siger Jette Nejstgaard.
Lowe, Lintas & Partners er i dag et fullservicebureau med en række specialafdelinger som Interactive, Filmproduktion, Small tools, og repro inhouse. Hurtigt efter fusionen for et år siden skar ledelsen medarbejderstaben ned til 6O medarbejdere, men man er nu oppe på 7O medarbejdere.
– Da fusionen var bestemt anså vi det som en nødvendighed at handle meget hurtigt. Af hensyn til medarbejderne. De medarbejdere, vi beholdte, valgte vi virkeligt at satse på, hvilket de selv var klar over. Det betyder, at alle medarbejdere i dag føler sig som en del af en helhed, i stedet for at føle sig som medarbejdere, der tidligere tilhørte enten det ene eller det andet bureau, siger Jette Nejstgaard og tilføjer, at man vel godt kan sige, at folk har lært at holde af hinanden, og bruge hinandens kompetencer.
REKLAMEBRANCHENS SJæL
En del af Lowe, Lintas & Partners succes skal findes i, at bureauet har valgt at sætte fokus på kreativitet og det output som bureauet leverer. Selvom bureauet har fulgt med udviklingen, når det gælder en integreret interaktiv afdeling, filmproduktion m.v., så er man på Lowe, Lintas & Partners ikke entydig tilhænger af de nye termer, der omdefinerer begrebet reklame.
– Betegnelsen reklamebureau er ved at afgå ved døden. Nu skal man hedde kommunikationsbureau eller kompetence- og videnscenter. Det kan være en stor faldgruppe, mener jeg. For selvfølgelig er det vigtigt, at kommunikere, at man som reklamebureau har både viden og kompetence i hele kommunikationsprocessen. Men der, hvor vi adskiller os fra alle andre er, at vi har et output, en reklame, noget som skal ses og opfattes af nogen – hvad enten det er on-line eller off-line. Og det er lige netop her, vi kan noget som ingen andre kan. Det er en stor fejltagelse, at fokus i øjeblikket fuldstændig henledes på processen i stedet for på resultatet. Dermed giver vi køb på reklamebureauernes egentlige berettigelse, deres sjæl, pointerer hun.
Selv om alle lige fra Instituttet for Fremtidsforskning til landets politiske spidser taler om viden og kompetence samfundet, er det ikke sikkert at bureauerne er bedst tjent med helt ukritisk at hoppe på den vogn, mener Jette Nejstgaard. Reklamebureauerne har et stort ansvar for at holde fast i det de er gode til, nemlig kreative løsninger, unik indsigt i forbrugeradfærd og holdninger, og indgående kendskab til både de nye og gamle markedsføringsredskaber og kanaler, der kan hjælpe virksomhederne i det totale kommunikations koncept.
– Selvfølgelig sker der en udvikling i reklamebranchen i disse år, og det er vigtigt at være på forkant. Men man skal bare ikke, i angst for de nye termer, glemme sin egen eksistensberettigelse og unikness. I modsætning til de traditionlle managementkonsulenter har vi nemlig et slutprodukt.
– Som reklamebureau burde vi være stolte af, at vores arbejde udmønter sig i noget konkret og synligt. På den baggrund er det en sørgelig iagttagelse, at vi i branchen åbenbart føler os så trængte på vores kompetencer, at vi uden at blinke tilsidesætter vores egentlige begrundelse for at drive forretning, nemlig at producere god reklame. Hvad enten den er beregnet på online eller ofline medierne.
Jette Nejstgaard mener altså, at slutproduktet er væsentligt mere interessant end processen.
– Selvfølgelig kan intet bureau levere et ordentligt slutprodukt uden en ordentlig proces, men uendeligt mange kan levere en proces, uden at det udmøntes i et ordentligt slutprodukt. Til stor skade og dyre penge for virksomhederne og til skade for alle de bureauer der ved, at slutproduktet kan være afgørende for den enkelte virksomheds succes eller fiasko.