En af marketings største udfordringer er, at forbrugerne zapper væk fra reklamer. De gider ganske enkelt ikke spilde tiden på dem og få lussinger i form af de indbyggede push-beskeder.
Da Bilka i efteråret 2016 lancerede ”Far til fjorten”-spillet, var målet at få en stor gruppe danskere til at efterspørge mere reklame fra Bilka i stedet for at zappe væk fra den.
Det er til fulde lykkedes, og til februar når Bilka en milepæl af de større, når tidsforbruget blandt de mere end 300.000 brugere passerer to mio. timer.
Det er naturligvis reklame-budskaber a la ”Shop amok!” – ”Køb inden det er for sent!” og ”Slå til nu!”, der truer med at forurene reklameblokken.
Indefra-og-ud dur ikke
Det er kort og godt indefra-og-ud kommunikation, altså hvordan virksomhederne gerne vil lovprise sig selv, der smadrer reklamers omdømme. Hvor man i stedet kunne og burde tage hensyn til, hvad man kan få forbrugerne til at lytte til.
Læg dertil, at forbrugerne på mange digitale platforme forstyrres af påtrængende reklameformater som fx en pre-roll, når de venter på det ønskede indhold. Konsekvensen er, at mange gør sig umage for at undgå reklame.
Og her er nogle tal, der understøtter påstanden:
· 25% af de danske internetbrugere har ad-blockers installeret
· 65-70% skipper online videoreklamer, når de får muligheden
· 38% af danskerne betaler gerne ekstra for underholdning for at slippe for reklame. Et tal, der er steget med ca. 10% siden 2011.
Vi vil gerne relevant reklame
Dette er naturligvis en udfordring for virksomheder, som gerne vil af med kommercielle budskaber.
– Vores erfaring med kreative universer viser med tydelighed, at danskerne gerne vil se og gerne vil involvere sig i reklame, så længe den giver dem noget, siger Morten Sune Jonas fra Wibroe, Duckert & Partners.
– Et smil, et grin, en gave – noget som også skaber værdi for modtageren. Alt for meget reklame i dag tager kun afsæt i, hvad afsenderen gerne vil sige. Ikke hvad man kan få modtageren til lytte til. Og derfor zappes der væk. Men der er altså måder at opnå forbrugernes gunst.
Bilka gik underholdningens vej
Wibroe, Duckert & Partners pakkede et gratis mobilspil ind i et illustreret ”Far til fjorten”-univers, et spil som fortalte historien om den pressede far, Per, som sendes i Bilka efter varer til familiens mange behov.
Det er et spil, ja-ja, men et spil som i bund og grund blot er… reklame.
Underholdende reklame giver mulighed for at spille sig til rigtige varer i Bilka. Brugerne får underholdning og gratis varer ud af engagementet. Og Bilka får tid med brandet, permissions, trafik og omsætning til gengæld. Noget for noget.
Bilkas eget medie blev lanceret i oktober 2016, og 17 måneder senere har det med en begrænset medieinvestering skabt hele to mio. timers brand engagement.
Tidsforbruget er fordelt på godt 300.000 downloads svarende til et gennemsnitligt tidsforbrug pr. spiller på 6,7 timer. Dette gav spillet flere førstepladser i App Store og Google Play. Og ikonet fra Far til fjorten-spillet blev i efteråret 2017 tilmed ophøjet til ikonet for familiekategorien i App Store.
Tid bliver belønnet
Den enkelte brugers tidsforbrug belønnes med point, som kan veksles til produkt-vouchers, hvis man afgiver permission. Dette har 65 pct. af brugerne gjort indtil videre. Gennem indløsning af vouchers i butik skabes således både kundestrøm og ekstra omsætning.
Der skabes også omsætning i selve spillet, hvor man kan købe sig til ekstra liv og boosters. Per dags dato har brugernes køb i spillet dækket samtlige produktionsomkostninger til spillet inkl. de fem opdateringer siden oktober 2016.
– Vi er særdeles tilfredse med resultaterne og kigger lige nu på, hvordan vi i 2018 kan udbygge med mere underholdning og flere spil, så vi kan fastholde brugerne i et tårnhøjt engagement og fortsat kan give dem lyst til at involvere sig i reklame fra Bilka, siger Alice Monberg, marketingdirektør hos Bilka.
”Far til fjorten”-spillet er udviklet af Wibroe, Duckert & Partners, Pointvoucher og Copenhagen Creators.