Danmark er ikke Storbritannien, og Storbritannien er ikke Danmark, men det udelukker ikke, at en undersøgelse foretaget af Deloitte af marketings indflydelse på samfundsøkonomien på de britiske øer er irrelevant i en dansk sammenhæng.

Af rapporten, der er bestilt af den britiske annoncørforening Advertising Association, fremgår det bl.a., at markedsføring ikke blot forurener offentligheden med kommercielle budskaber, men også driver vækst, konkurrence og innovation til glæde for alle i samfundet.

Samtidig giver disciplinen – ideelt set – forbrugerne bedre og billigere produkter og tjenesteydelser. Værdien af denne kombination anslås af Deloitte til at 10 milliarder pund, eller små 100 milliarder danske kroner, årligt.

Færre reklamer – mindre kultur

Samtidig fremgår det af rapporten, der er tredje udgave af Deloittes ”Advertising Pays”, at marketing bredt – altså en kombination af digitale og analoge markedsføringskanaler – holder hånden under medier, sport og kultur i Storbritannien.

Disse områder ville ikke kunne overleve i den nuværende form, hvis det ikke var for de penge, som den kommercielle kommunikation – altså reklamer – bidrager med.

Man kan også sige det på en anden måde: Hvis det ikke var for virksomheder og den kommercielle kommunikation fra brands, så ville mange menneskers dagligdag blive væsentligt kedeligere.

Kan man sætte tal på?

Fjern reklamerne og vink farvel til størstedelen af det tv, der laves. Glem alt om ikke statsfinansierede magasiner, blade, aviser og radio. Sociale mediers udvikling ville gå i stå, og det samme ville søgemaskinernes forretning. Og dermed deres eksistensgrundlag.

– Personer har det med at overse disse reelle personlige og sociale fordele. Og hvordan værdisætter disse personer den værdi, som reklamer er med til at skabe? Kan man sætte tal på det? Det er, hvad denne rapport undersøger, lyder det fra Andy Duncan, President i Advertising Association.

Du kan læse meget mere i rapporten (PDF) herunder.