Det handler ikke kun om fremgang på slagmarken i de militære sammenstød mellem Rusland og Georgien. Nok så vigtigt er forsøget på at påvirke den internationale opinion, og derfor har parterne inddraget pr-bureauer i arsenalet. De bombarderer medieredaktioner med nyheder.
Eksempelvis får Ritzau en jævn strøm af mails og telefonopringninger med den georgiske version af krigens gang og tilbud om interviews med georgiske regeringsrepræsentanter fra et bureau, der hedder Aspect Consulting, og som er baseret i Bruxelles.
Også Rusland benytter sig af pr-specialister i Bruxelles som led i mediekrigen.
Kampene brød ud, efter at Georgien natten til fredag forsøgte at genoprette kontrollen med Sydossetien, en lille, russiskvenlig løsrevet provins. Rusland sendte kampvogne og soldater ind over grænsen til Georgien for at tvinge de georgiske soldater tilbage.
Rusland ønsker at overbevise verden om, at det har et oprigtigt ønske om at hindre en aggressiv georgisk præsident, hvis styrker har foranstaltet etnisk udrensning blandt folk af ossetisk oprindelse.
Georgien fremstiller sig som et trængt lille land, som forsøger at vriste sig fri af den russiske bjørns klør og bliver uretfærdigt straffet for drømmen om at forvandle sig til et vestligt demokrati og blive en allieret i Nato.
Den georgiske præsident, Mikhail Saakasjvili, forsøgte straks i tv-interviews med førende internationale tv-stationer at efterlade et indtryk af, at Rusland er den udfarende part i krigen, og han appellerede om vestlig hjælp.
Men Saakasjvilis udtalelser har ikke bragt klarhed om flere omstridte kendsgerninger.
Begge parter beskylder den anden for at forårsage store civile tab, og vidt forskellige tal er blevet opgivet om antallet af dræbte og sårede.
Georgien erklærer, at dets militær har skudt 80 russiske krigsfly ned, men den russiske forsvarsledelse taler om kun fire tabte fly.
I russisk tv rapporteres om et “folkemord” i Sydossetien, og der er optagelser af grædende kvinder, bombede bygninger og skræmte børn, som er redigeret sammen i hurtige sekvenser.
I Georgien var der kun en eneste tv-station ved konfliktens begyndelse, og alle officielle russiske internethjemmesider blev midlertidigt blokeret. Så her bliver der talt om en georgisk frihedskamp og russiske forsøg på at lamme civile mål i Georgien, herunder en vigtig rørledning, som fører olie fra området ved Det Kaspiske Hav til Vesten.
Tskhinvali, hovedbyen i Sydossetien, er skueplads for de hårdeste kampe, men der er foreløbig ingen mulighed for uafhængig nyhedsformidling fra stedet. Parterne hæmmer adgangen til byen, og krigens heftighed gør det livsfarligt for journalister og fotografer at bevæge sig rundt i gaderne.
/ritzau/Reuters