Google og Facebooks andel af det samlede danske reklamemarked skønnes at udgøre godt 40 procent. Til sammenligning stod Google for cirka ni procent i 2009, mens Facebooks andel var ubetydelig.

Og Google og Facebooks position på det danske online reklamemarked har betydning for, hvordan konkurrencen udspiller sig.

Det fremgår af analysen ”Online reklame i Danmark”, som konsulenthuset KPMG har udarbejdet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, skriver myndigheden i en pressemeddelelse.

– Konkurrencen om online reklamer i Danmark er påvirket af techgiganterne Google og Facebook. Som konkurrencemyndighed vil vi derfor fastholde vores fokus på området. God adgang til annoncering har stor betydning for de danske virksomheder, der sælger via nettet, og for forbrugerne, hvis data ofte bruges kommercielt til for eksempel at målrette reklamer, siger Jakob Hald, der er direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ifølge meddelelsen er omsætningen ved online reklame i Danmark mere end fordoblet de seneste 10 år.

I samme periode er der sket en betydelig koncentration af markedet. Samme tendens ses i andre lande, hvor udviklingen også er drevet af Google og Facebook.

Samtidig er online-reklamer i vækst. Og en stor del af denne vækst lander hos Google og Facebook, fordi langt størstedelen af online-reklamer kører på søgemaskiner og sociale medier, hedder det i analysen.

Samme analyse slår fast, at markedet for annoncer via trykte medier er faldet med cirka 60 procent fra 2009 til 2018. Et fald fra cirka syv milliarder kroner til 2,8 milliarder. Faldet skyldes blandt andet et fald i antallet af læsere.

– Google har opnået en unik position i hele forsyningskæden til online-reklame. Google har verdens mest anvendte søgemaskine og er også førende på infrastrukturen til online reklamer. Desuden er Googles adgang til brugernes data med til at øge værdien af Googles egne platforme og den tilhørende annonceplads. Udfordringen for konkurrencen er blandt andet, at behovet for adgang til de mange data kan gøre det svært for nye aktører at komme ind, siger Jakob Hald i pressemeddelelsen.