Der begynder så småt at tegne sig et billede af hvilke blade, der er opsagt af bladtilskudsordningen og hvordan situationen ser ud for de ramte blade.
Foreløbig har Posttilsynet imidlertid tilbagekaldt 23 ud af 151 opsigelser fra bladordningen med særlig lav porto. Det er sket efter udstedelsen af en ny bekendtgørelse, som indlægger to nye kriterier for at forblive i bladordningen, nemlig at bladet er momsfritaget eller har nul løssalg i detailhandlen. For at komme de ramte blade i møde er der lavet specielle overgangsordninger i bekendtgørelsen, som træder i kraft 6. marts 2000 og gælder fra 1. april.
Hos Dansk Fagpresse anser man overgangsordningen for at være så utilfredsstillende, at det har været med til at annimere arbejdet for en alternativ distributionsform.
– Vi er tvunget til at gå ind i nye distributionsformer og er i kontakt med distributører, som mener at de kan gøre det bedre end Post Danmark, siger Poul Kristensen, direktør i Dansk Fagpresse, som er gået i dialog med Danske Dagblades Forening og Dansk Magasinpresses Udgiverforening med det formål at finde et alternativ til Post Danmark.
Poul Kristensen mener, at man tidligst kan komme i gang med en ny distribution i løbet af andet halvår år 2000.
– Men skal en ny bladdistribution nytte noget skal det have en volume. Vi har i Dansk Fagpresse 100 millioner udgivelser om året, og selvom det langt fra er dem alle sammen som er opsagt af bladordningen, har vi fået tilkendegivelser fra en del blade, der godt vil med over i en ny ordning, hvis den bliver en realitet, siger Poul Kristensen, der med tilfredshed kan konstatere, at der er syv af hans medlemmer, som den 21. december blev opsagt, der er blevet tilbagekaldt. Han forventer desuden, at yderligere to blade vil blive tilbagekaldt inden længe.
Bladordningen har dog allerede fået de første konsekvenser i bladverdenen. Musik- og kulturmagasinet Blender, der tidligere blev solgt både i løssalg og abonnement, vil fremover blive udgivet som et “eksklusivt gratisblad“ på udvalgte steder – biografer, musikbutikker, uddannelsesinstitutioner, spillesteder, caféer, museer – i Danmarks 7-8 største byer.


Box

De 23 bladtitler, som slipper for at blive smidt ud af portostøtteordningen er: Weekendavisen, Børsens Nyhedsmagasin, Computerworld, Tech World, Golf, Golf Magasinet, HE+, Illustreret Tidende, Interieur, Jazz Special, Kunst, Nat & Dag, Ridehesten – Hippologisk i avl og sport, Ridehesten Hippologisk Junior, Tempo, The Copenhagen Post, Tjeck Magazine, Tjeck Magazine El, Tjeck Magazine KAD, Tjeck Magazine TIB, Newsweek, Time samt The Economist.