”Remoteness” var hovedpersonen. Eller mere generelt ”the location”.
Vi taler om den smukke Vestas-film om Afrikas største vindmøllepark, Lake Turkana Wind Park, i det østlige Kenya, hvor 365 vindmøller snart vil dreje i hæsblæsende tempo og levere over 15 pct. af den strøm, kenyanerne forbruger.
Vi har talt med instruktøren, Charlie Fisher fra Copenhagen Film Company, om det eventyr, han og hans crew kom på, da de skulle skabe filmen, der endnu engang positionerer Vestas som ledende inden for grøn energi.
– En meget spændende opgave, men ren ferie vil jeg nu kalde det. Godt nok vandrede vilde giraffer rundt omkring os sammen med geder og kameler, men der var altså også seks slags slanger, hvoraf kun de tre var giftige, siger Charlie Fisher.
En slags ”Rejsen til Jordens indre”
Hvad tænkte du, da du fik Vestas-briefen?
– Jeg tænkte adventure film, også selv om opgaven dybest set er corporate communication og skal positionere Vestas. Jeg tænkte også ”Rejsen til Jordens Indre”. Måske endda ”Armageddon”. Location var smuk, men jo ikke gæstfrit at arbejde i.
– Vi skulle fortælle en historie om, at Vestas er i stand til at håndtere mega-infrastrukturprojekter overalt på jorden, og at kenyanerne er committed til en spændende ny teknologi. At levere 15 pct. af et lands elforsyning er jo en fremragende mission.
Med andre ord var opgaven bunden, men giv os et indblik i nogle af de problemer, I løb ind i.
– Tidsplanen var lige til at smide ud af vinduet, hvor udsigten i øvrigt var smuk. Eksempelvis skulle vi skyde billeder fra en drone, og det er ikke let i 11 sekundmeter vind. Det, der skulle have taget en halv dag, tog fire. Men resultatet var fedt, fordi områdets visuelle potentiale var så stort.
– Til gengæld skulle vi jo fragte alt grejet 1.200 km ind i landet fra Mombasa, og da alt foregår i sneglefart, hvis tingene overhovedet flytter sig, var det lige så besværligt, som det var fedt og smukt, slutter Charlie Fisher.
Vind er billig, grøn og let at konvertere til energi
Men hvorfor dog overhovedet investere i en meget lang reklamefilm?
– Der er et kæmpe behov for ny energikapacitet i udviklingslande, og her er vindenergi en oplagt løsning, da der ofte er fremragende vindressourcer, som vi blandt andet ser det ved Lake Turkana, siger Anders Riis, Head of External Communications hos Vestas.
– Derudover er vindenergi ikke kun billig og grøn, men langt hurtigere at installere end kul og gas, hvilket er en meget vigtig parameter.
– Filmene er i den sammenhæng udviklet til den virkelighed, vi møder, når vi præsenterer vindenergi til udviklere, energiselskaber, politikere osv. i udviklingslande, og her er det af afgørende betydning, at vi kan vise, vi har gjort det hele før.
– Det er ”show it, don’t tell it”, som nogen måske vil sige er en kliché, men ikke desto mindre, det vi har valgt at gøre, slutter siger Anders Riis.
Se, eller gense, den omtalte Vestas-film her: