Jysk Analyseinstitut offentliggør nu resultaterne af en større undersøgelse, der havde til formål at indsamle viden om forbrugernes anvendelse af køb og betaling af varer og tjenesteydelser over Internettet. Undersøgelsen tegner et klar billede af, at danskerne er blevet mere vante med at købe ind via internettet. Således forventer over halvdelen af de adspurgte, at de vil betale for flere varer online i løbet af det kommende år, ligesom 93% af alle de, der shopper via nettet, også klarer betalingen elektronisk med det samme.
Undersøgelsen giver imidlertid også et billede af en befolkning, der kun så småt er ved at vænne sig til tanken om at handle online. Dette understreges bl.a. af, at hele 86% af den danske befolkning er positive eller meget positive i forhold til at bruge 10-15 sekunder ekstra pr. betaling over internettet, hvis det kunne give dem en øget sikkerhed. Vi ser altså sikkerheden som én af de helt centrale problemstillinger netop nu.
Resultaterne fra Jysk Analyseinstituts undersøgelse viser desuden, at 55% af befolkningen er nervøse for, at de mister penge, eller at deres kortoplysninger bliver misbrugt, når de handler ind via internettet.
Den udbredte skepsis er imidlertid meget afhængig af alderen på de adspurgte. Den yngre del af befolkningen er således ganske trygge ved at bruge internettet til online transaktioner, og 60% af de 18-29 årige finder det sikkert eller rimeligt sikkert at handle online. Det tilsvarende tal for de 40-49 årige er nede på 41%., mens den del af befolkningen, der har rundet 60 år, er yderst skeptiske – kun 17% finder nethandel sikkert, og hele 67% mener det er usikkert eller meget usikkert at handle ind online.
Data blev indsamlet via SOPHI, et såkaldt CATI-system udviklet af Jysk Analyseinstitut, og i undersøgelsen deltog 540 repræsentativt udvalgte personer fra hele landet – alle med adgang til Internet og e-mail.