Fire influenter bliver nu politianmeldt for at overtræde markedsføringslovens forbud mod skjult reklame. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forbrugerombudsmanden.

Dertil kommer, at “10 influenter har fået en indskærpelse og otte orienteres om lovgivningen”, står der i meddelelsen.

Det er ikke muligt at få oplyst, hvilke influenter det drejer sig om, da der er tale om privatpersoner, oplyser Forbrugerombudsmandens pressesekretariat.

Politianmeldelserne følger i kølvandet på en undersøgelse af 37 influenters kommercielle opslag på sociale medier. Undersøgelsen er foretaget af Forbrugerombudsmanden.

Her er det undersøgt, om opslagene er markeret, som de skal ifølge markedsføringslovens § 6, stk. 4, der forbyder skjult reklame.

De influenter, som Forbrugerombudsmanden tidligere har orienteret om reglerne, er blevet undersøgt.

Desuden er der udtaget en stikprøve blandt influenter på sociale medier, der har over 100.000 følgere og kommunikerer på flere sociale medier, f.eks. både Instagram og Facebook.

I de tilfælde, hvor influenterne har overtrådt forbuddet mod skjult reklame, fremgik det slet ikke af opslaget, at der er kommercielle interesser bag, eller også fremgik det ikke tydeligt.

Forbrugerombudsmandens undersøgelse viser dog også, at en stor del af influenterne tydeligt oplyser, hvis opslag er reklame eller andet kommercielt indhold.

– Det glæder mig at se, at langt størstedelen af de influenters opslag, som vi har undersøgt, der var reklame, tydeligt fremstod som reklame. Vi har dog også konstateret så grove overtrædelser, at vi har politianmeldt fire influenter, lyder det fra Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, i meddelelsen.

– Vi skal kunne have tillid til, at reklamer fremstår som reklamer. Derfor skal influenter sørge for, at det er tydeligt, når der er tale om en reklame og ikke blot en personlig anbefaling til deres følgere. Det gælder fx også for Instagram Stories, hvor hvert enkelt opslag med reklame tydeligt skal fremstå som reklame, fortsætter hun.