Intentionerne er gode nok, men alligevel ender mange virksomheder med at spamme både nuværende og potentielle kunder på Facebook. Sådan lyder budskabet fra den aarhusianske konsulentvirksomhed bSocial.

– Særligt efter 1. januar, hvor promoverende opslag i højere grad sorteres fra – og har man ikke forstået de nye tiltag, kan det koste dyrt, både i forhold til kunderelationer, synlighed og sidste ende mistede indtægter, mener Kasper Bengtson, Social Media-konsulent hos bSocial.dk.

Gennem sin rådgivning har han fra beSocial samlet sig en god portion viden om, hvilke udfordringer mange danske virksomheder har i forhold til Facebook, og selv om der er tale om vidt forskellige firmaer, dratter de alligevel ofte i præcis de samme fælder.

Her er Kasper Bengtsons bud på de fem mest typiske fejl – og på hvordan man undgår dem.

1. For mange reklamer

Virksomheden opretter en Facebook side og linker til produkter.

– En Facebookside er ikke et produktkatalog, og gentagne links til produkter er ikke noget, der får armene i vejret hos forbrugerne – eller Facebook. De opslag, man som virksomhed laver, skal konkurrere med videoer af søde babyer, billeder fra vennernes ferie, samt historien om naboens døde kat. Så hvis man vil trænge igennem på Facebook, skal man være underholdende, uddannende, inspirerende og aktuel. Og så er videoer og billeder en god idé, siger Kasper Bengtson.

Han erkender, at det er blevet sværere at trænge igennem til brugerne, medmindre man enten er rigtig god til at skabe kvalitetsindhold – eller vælger at betale. Bl.a. fordi Facebook siden 1. januar har skruet ned for synligheden af promoverende opslag. Disse skal derfor laves som annoncer – dvs. sponsorerede opslag i nyhedsstrømmen – frem for på virksomhedens Facebook-side.

– Derfor anbefaler vi også vores kunder at opdele deres aktiviteter i to: opslag på tidslinjen, der styrker relationen mellem virksomhed og forbruger – og deciderede Facebook-annoncer til at opnå betalt synlighed, når målet er salg eller trafik. 

2. For lidt tålmodighed

Blot fordi man opretter en Facebook-side og laver et par opslag, drøner salget ikke derudad.

– Siden bør bruges til at dyrke relationen til eksisterende kunder samt – lige så stille – tiltrække nye potentielle kunder. Relationer skabes ikke på én dag. Man er nødt til at have tålmodighed, hvis man vil have succes, og det kræver hårdt arbejde. En enkelt annonce eller konkurrence får ikke din virksomhed på landkortet med alt den støj, der er på de sociale medier i dag. Med mindre du har et stort annoncebudget, siger Kasper Bengtson.

– Løbende opslag, som forbrugerne ser i nyhedsstrømmen, får derimod dit brand top-of-mind hos forbrugerne, og så er det dig, de vælger, når købsbehovet opstår. Vi har selv mange gange oplevet at få en ny kunde, som henvender sig efter at have fulgt vores Facebook-side i over et år, tilføjer han.

3. Bruger likes som mål

For mange virksomheder er det eneste formål med deres Facebook-markedsføring at få en masse likes, for det er det eneste mål, de kan forholde sig til.

– Det ser vi især i virksomheder, hvor chefen beder medarbejderne om at lave en Facebook-side, og han eller hun derefter kun ser antallet af likes som succes-kriteriet. Det er en kæmpe fejl. I princippet er det ikke svært at skaffe likes: Man kan købe flere tusinde falske af slagsen på nettet for fem dollars, hvilket nogle virksomheder også gør. Herefter går det så op for dem, at de ikke kan bruge dem til noget – det er blot et tal, siger Kasper Bengtson og tilføjer:  

– Det gælder om at skaffe relevante likes – hellere 100 relevante end 1000 irrelevante – så man kan engagere dem på Facebook-siden efterfølgende. Det kan man ikke med personer, som ikke har en reel interesse i ens brand.

4. Mangler teknisk forståelse

En dygtig mekaniker er ikke nødvendigvis en god værkfører.

– Vi ser ofte, at mange old-school virksomhedsejere vil gøre alting selv. Men ved man ikke, hvordan man fx overfører et billede til sin computer, kan man få svært ved at administrere en Facebook-side. Mangler man den tekniske forståelse, bør man hurtigst muligt finde en anden i eller uden for virksomheden, der har den.

Ikke mindst i relation til hele annoncedelen er det vigtigt, at man sætter sig lidt ind i teknikken, for Facebook byder på nogle ret effektive annonceformer, man kan bruge til at skaffe relevante likes, trafik til sin hjemmeside eller salg i sin webshop.

– Hvis du fx har en webshop, der sælger tøj, kan du målrette annoncer mod personer, som inden for den seneste uge har kigget på en bestemt kjole på din webshop uden at købe den. Dermed rammer du folk, som er i overvejelsesfasen, men som endnu ikke har foretaget købet. Det er super-effektivt til at skabe salg og til at sørge for, at forbrugerne ikke når at overveje for mange alternativer, siger Kasper Bengtson.

5. Glemmer at lytte

Husk at en samtale kun er en samtale, hvis den går begge veje.

– Vi ser ofte, at virksomhederne glemmer at lytte til målgruppen på de sociale medier. Man bør dykke ned i de samtaler, der foregår på de sociale medier for at lære mere om, hvad ens kundegrupper interagerer med af indhold, hvad de interesserer sig for, samt hvordan man kan hjælpe dem. Ved at lytte kan man få mange enestående og relevante informationer, som man kan bruge i sin egen markedsføring, siger Kasper Bengtson.

Som virksomhed kan man sagtens lytte til de samtaler, der foregår blandt forbrugerne på de sociale medier – også uden selv at være tilstede på platformene.

– Og er man tilstede – fx på Facebook – kan man ved at levere værdi til dem, der følger en, konvertere interesserede til kunder og kunder til ambassadører for ens brand.

– Selv når man laver annoncer indeholder disse social interaktion i form af likes, kommentarer og delinger. Det er fantastisk at se, hvordan forbrugerne faktisk anbefaler reklamer til hinanden på Facebook – såfremt de selvfølgelig er målrettet præcist nok, slutter Kasper Bengtson.