Kigger man på blad-udvalget på hylderne i en velassorteret kiosk, fremgår det klart, at stadig flere specialblade sælges i en tilsvejset pose med en CD, en CD-ROM eller en diskette indlagt.
Ideen er så oplagt som at kombinere en trykt udgave af et blad med en website. Og fremstillingsprisen gør, at det i dag ikke er den der stopper mulighederne.
High Fidelity er magasin for hifi-entusiaster, og som det første kom det med en musik-CD vedlagt. Det udgives af Audio Media, og chefredaktør Michael Madsen fortæller, at CD’en var et af midlerne ved relanceringen af magasinet for et par år siden.
– Vi ændrede bladets format, og det fik fast ryg. Herudover ændrede vi antallet af årlige udgivelser fra elleve til otte. Og så lagde vi med hvert nummer en ny egenproduceret CD ved. Endelig steg prisen fra 36,50 kr til 64,50 kr. Og oplaget blev øget, oplyser Michael Madsen.

RELANCERING MED SUCCES
De første reaktioner på relanceringen var måske typiske for læserskaren, der rummer mange ægte lyd-entusiaster. De ville hellere have en LP end en CD. Men i dag er dette krav forstummet. CD’erne bliver modtaget med glæde og en del tidligere udgivelser bliver stadig solgt til nye abonnenter.
– Hver CD-udgivelse er specielt udvalgt af redaktionen med et bredt udvalg af genrer repræsenteret. Og vi refererer så til en bestemt CD og et bestemt nummer, når vi tester udstyr i bladets spalter.
– Så kan læserne jo nøjagtigt prøve, hvordan deres eget anlæg reagerer på den samme musik, fortæller Michael Madsen.
– Vi opfatter de vedlagte CD’er som en slags illustration til artiklerne. Da vi havde en artikel om Jacob Gade og hans Tango Jalousi var der naturligvis en indspilning af den på CD’en.
– I den kommende udgave af High Fidelity skal vi i øvrigt prøve en ny form for lyd på CD’en. Vi har en artikel om en lydterapeut, der kan hjælpe børn med blandt andet ordblindhed. Lyden han benytter til sine behandlinger har vi fået lov at lægge på CD’en. Men ellers vælger vi altid lyd efter dens vellyd, slutter Michael Madsen.

SHAREWARE OG FREEWARE
Mange computerblade sender CD-ROM’er med programmer med hvert blad. Bonniers Specialmagasiner udgiver Computer for Alle, hvor der med hver udgave ligger en diskette ved.
– Vi valgte at benytte en diskette i stedet for en CD-ROM, fordi vi ønskede at understrege, at blade var for alle, fortæller chefredaktør Søren Prien.
– Læserne skulle opleve “jeg kan“ og ikke “jeg er dum“. Den grundlæggende ide med det trykte medie er “læs og prøv“.
Som CD-ROM’erne fra fagbladskonkurrenterne indeholder disketterne freeware (man blot kan benytte) og shareware (hvor man har lov til at finde ud af, om man kan bruge, og derefter indbetale en afgift til producenten af programmet).
Diskette-udgaven er ret dyr, blandt andet fordi en meget stor del af bladet sælges i abonnement, så det også øger porto-udgifterne. Til gengæld har man i bladets et-årige levetid haft så stor succes, at man nu også er begyndt at lave norske og svenske udgaver af Computer for Alle.
– Efterhånden er det svært at få plads til programmerne, så jeg regner med, at vi også snart går over til at lave CD-ROM’er til vore læsere, slutter Søren Prien.