Konkurrencen på outdoormarkedet intensiveres i løbet af 1998, når udbuddet af billboards stiger med 1.090 til i alt 2.661 stykker.
Markedet har tidligere været delt mellem to udbydere: Trans-Media (der tidligere på året samlede sine egne og ARAS aktiviteter) samt PR Plakatreklamen. Fra det nye år kommer AFA JCDecaux med i feltet af udbydere. De er med deres byudstyr – i København, på Frederiksberg og en række store byer rundt i landet – i forvejen specialister i outdoor, men har ikke tidligere udbudt billboards. Nu går de massivt ind på markedet i uge 2 med en storbyserie på 250 billboards, der over året øges til to landsdækkende serier på hver 340 styk samt en storbyserie på 175. I alt vil AFA JCDecaux fra fjerde kvartal kunne tilbyde 855 billboards. Og det ser ud til at markedet kan bære ekspansionen.
Landets tre udbydere melder allerede udsolgt i en række perioder af 1998.
PLADS TIL FLERE
– Outdoormarkedet er ikke udbygget i Danmark. Der er i øjeblikket et større behov, end der er muligheder, siger Palle Jacobsen, AFA JCDecaux.
Han begrunder interessen for billboards, med at de kreative kan lide udfordringen og ikke mindst størrelsen af mediet er inspirerende for dem. Til gengæld ved Palle Jacobsen, at brugen af outdoor kræver lang forberedelse.
Og han erkender, at konkurrencen på markedet er tæt, samt at det er svært at måle frekvensen på outdoor.
– Men skal vi på billboard-markedet, skal de kunne se det er vores, siger han. Derfor har AFA JCDecaux ladet professor Knud Holscher – der også har designet deres byudstyr – designe en ny og anderledes billboardramme med integreret lyskilde øverst og en kraftig farvet ramme omkring (grøn på Frederiksberg samt blå i København og resten af landet – som byudstyret).
– Jeg mener, der er plads til alle billboards, så vi går ikke ind i det her med forventning om at ville “stjæle“ fra andre outdoormedier. Vi vil derimod lave et medie, der “stjæler“ fra andre medier – for eksempel TV, siger han.
SKæRPET KONKURRENCE
John Kam-Jensen, der en indehaver af PR Plakatreklamen, har 671 Gigantplakater fordelt med 351 øst for Storebælt og 320 vest for. 80% af dem er placeret ved indkøbscentre og supermarkeder.
Gigantplakaterne, der måler 4 x 3 meter mod billboardenes 2,36 x 3,33 meter, er John Kam-Jensen ene om. Og selv om han allerede nu kan melde udsolgt for 80% af 1998 føler han sig lidt presset på markedet.
– Konkurrenten har måske storhedsvanvid, siger han og henviser til AFA JCDecaux’ indtog på markedet. En introduktion som John Kam-Jensen i øvrigt mener har betydet, at han selv er blevet bedt om at fjerne nogle af sine Gigantplakater i Københavns Kommune.
En påstand som Palle Jacobsen, AFA JCDecaux, klart tager afstand fra:
– Det kender vi overhovedet ikke noget til. Det er noget sludder, slutter han.
John Kam-Jensen mener dog også, at det er kommunen, der er den skyldige, og han har derfor bedt sin advokat tage sig af sagen.
Det gode salg i 1998 har dog også fået John Kam Jensen til at planlægge en udvidelse af antallet af Gigantplakater med 20% det kommende år. Herudover har han ændret prispolitikken fra nytår, så han sælger i to-ugers perioder – “til gavn for kunderne og for os,“ slutter han.
EFFEKTMåLINGER
Største udbyder er stadig Trans-Media med 950 billboards fra årsskiftet stigende til et godt stykke over tusinde ved nytår 1998/99. I dag er der lys på 50% af boardene, og man arbejder på at få belysning på samtlige.
– Vi er markedsledere og har tænkt os at blive ved med at være det, siger Henrik Sørensen, Trans-Media. Og han tror bestemt, at potentialet er så stort, at markedet kan rumme den samlede store udvidelse.
– Konkurrencen er med til at løfte interessen, skønner han og forventer en stor vækst i outdoor – både byudstyr og billboards. Trans-Media udvidede således selv fra 600 til 900 billboards i 1997.
– Jeg tror, at opjusteringen af kontaktprisniveauet på TV øger konkurrence-dygtigheden for outdoor, siger han.
Trans-Media har i 1997 og tidligere år testet effekten af et udvalg af deres kunders billboards, men ønsker at øge sin og kundernes viden.
– Derfor har vi besluttet sammen med Gallup, at effektteste alle kampagner i 1998 uden beregning, fortæller Henrik Sørensen.
Testene skulle gerne betyde et endnu bedre beslutningsgrundlag for kunderne – der i forvejen må tro på mediet. Der findes vist ikke konkurrerende medier, der på et enkelt år har turdet udvide kapaciteten med knap 70%.