Hvis man lagde øret til vandrørene på CES-messen i Las Vegas i sidste måned – verdens største messe for forbrugerelektronik – så kunne intelligente biler, droner og robotter godt gå hjem og lægge sig:

Årets helt store hit var stemmetjenester.

Giganter som Amazon, Apple og Google er lige nu del af et kapløb om hurtigst og bedst at integrere deres respektive AI- drevne stemmetjenester i enhver smart enhed, man kan komme i tanke om. Og forbrugerne tager i den grad de nye stemmetjenester til sig.

Ifølge Adobe Digital Insights er salget af stemmestyret forbrugerelektronik på et år vokset med 103 procent på det amerikanske marked, og marketingfolk gør klogt i at tage den nye teknologi alvorligt, mener Imran Afzal, der er Marketing Manager for Adobe Eperience Cloud i Norden:

– Hvis 2017 var et år med vigtige eksperimenter med stemmestyring, så er 2018 året, hvor marketingfolk skal lære at bruge stemmestyring og gøre dem fuldt integreret i kundeoplevelsen. De, der blot behandler stemmen som en ekstra tilføjelse og ikke formår at bruge data til at skabe konsekvente oplevelser på tværs af kanaler, vil tabe på den lange bane, siger han.

Men hvis stemmen er den nye kanal, hvordan kan marketingfolk så udnytte disse stemmetjenester til deres fordel?

Imran Afzal og Adobe har formuleret fem råd til, hvordan CMO’er kan bruge den nye kanal bedst muligt – dem får du her:

1. Giv kunderne en digital ven

Stemmetjenester gør, at mennesker og computere bringes endnu tættere sammen. Det gør det muligt for brugerne at interagere med enhederne, som var det en ven snarere end en maskine. Takket være datakraften i AI-analyserne kan enhederne nu vurdere tone og følelser i brugerens stemme, forstå hvad brugeren kan lide, og hvad han eller hun ikke bryder sig om.

Ved at blive i stand til at forudse og forstå kundernes behov og præferencer, kan virksomheder skabe en fuldkommen adaptiv kundeoplevelse, der er tilpasset hver enkelt kunde.

2. Se ud over din egen app

Hvis stemmetjenesterne kan interagere med alle brugernes favoritbrands, så behøver brugeren ikke længere logge ind på en bestemt app, hver gang de ønsker at finde bestemte oplysninger. Det kan fx være deres kontoudtog, hvor mange bonuspoint til flyrejser de har samlet eller antallet af loyalitetspoint hos et bestemt brand.

Ved at kombinere disse datapunkter kan stemmetjenesterne rådgive brugerne om, hvor meget en flyvetur koster dem, og hvorvidt der findes gode tilbud på hoteller i det omkringliggende område.

3. Forbered dig til næste generation af kundeservice

I takt med at folk vænner sig til sociale medier og chatbots, så ændres måden, hvorpå de kommunikerer med brands. Hvis kundeservicen ikke lever op til standarden, vil kunderne springe over til et andet brand, der får dem til at føle sig mere værdsatte. Stemmestyring tilbyder virksomheder en ny kanal, hvor de kan tale med kunderne på en mere menneskelig måde end nogensinde før.

Derudover kan kundeserviceringen tilpasses hver enkelt bruger med tilføjelsen af AI-aktiveret stemmeanalyse. Hvis fx stemmetjenesten opdager, at en kunde føler sig irriteret, kan virksomheden vurdere, om kunden skal tilbydes en bedre aftale, eller om der skal igangsættes en dialog med en anden virksomhedsrepræsentant.

4. Brug SEO til at gøre dit brand ”top-of-algorithm” hos søgemaskinerne

I dag er der en stærk tendens til, at kunder gerne vil have en forbindelse til det, de køber. De vil gerne have en særlig købsoplevelse. Markedsføring til stemmeassistenter er markedsføring til en maskine. Og den eneste måde, man kan påvirke en digital enhed, er ved at bruge digitale metoder.

Så hvordan sikrer virksomhederne sig, at det er deres produkter som stemmetjenesten anbefaler?

For at markedsføre til en maskine skal man forfine sin SEO, så stemmetjenesterne vælger ens produkter først. Nøglen er AI, som kan hjælpe virksomheder med at optimere søgekampagner til stemmestyring samt forudsige, hvordan det vil gå bestemte søgekampagner over længere tid.

5. Kend dit publikum

Hvis flere brugere deler en enkelt enhed, kan det forvirre stemmetjenesten. For at sikre at stemmestyrede oplevelser er så personlige som mulige – og uafhængige af deres fysiske placering – skal marketingfolk derfor sørge for, at deres stemmestyringsoplevelse er kontekstbevidst.

På den måde kan brugere, der måtte ønske det, automatisk blive genkendt – ikke kun derhjemme men også skal købe en kop kaffe eller et par nye løbesko i en butik. For at opnå dette skal virksomhederne investere i AI-aktiveret stemmeanalyse, så brugerne kan detekteres.

Det er også vigtigt, at marketingfolk sikrer sig, at deres brand kan forbindes til andre enheder, som kunderne ejer, så de kan identificere, hvem der er i rummet og give dem en personlig kundeoplevelse.