Teknikken hedder dye sublimation transfer og består – som navnet antyder – i en trykteknik, hvor man med varme og tryk overfører et papirtryk til stof i lange baner.
Teknikken er udviklet af Xerox, der netop har leveret landets første anlæg til Art Sign i Vanløse.
– Systemet består af en 54“ storformat elektrostatprinter med en speciel Unix rip og en GBC 60“Dye Sublimation transfer laminator, oplyser Claus Christoffersen, EDG, der er dansk distributør af Xerox-udstyr.
– Anlægget er sat op fra Mac og PC til en Sun Color Star rip, hvormed vi kan printe i 135 cmþs bredde – endeløst op til 120 meter, oplyser René Struve, Art Sign.
Det oftest lange print transformeres over på alle former for materialer via en GBC heat transfer. Opløsningen er op til 400 dpi, der gør, at det kan betragtes både tæt på og langt fra. Det færdige resultat kræver ikke efterbearbejdning.
Art Sign vil med det nye anlæg producere storformat-bannere og flag i 4-farver, men også gerne slips, gardiner, forhæng, skjorter eller T-shirts. Man kan endda trykke på tøj i stretch-materiale. Bannere kan trykkes i helt tyndt materiale, der kan betragtes fra begge sider. Det betyder også, at de helt store formater kan holdes nede i vægt. For nylig lavede Art Sign den udendørs reklame for forestillingen med Ørkenens Sønner. Plakaten blev trykt på pvc – i dag ville den veje 10 kg i det nye materiale! – i syv baner á 10 meter. I alt 70 kvadratmeter med en vægt på kun 70 kg.
Fordi udgangsmaterialet skal være elektronisk, er det muligt at producere i helt små serier. For eksempel har et svensk firma specialiseret sig i at trykke skiftende reklamer på et hold ishockey-spilleres trøjer.