Super Bowl er ikke bare en af verdens mest sete TV- begivenheder – det er også verdens dyreste og mest prestigefulde reklameudstillingsvindue. 

Og hvis der er noget, der kan vride astronomiske beløb ud af ellers påholdende annoncører, så er det årets store finale i amerikansk fodbold.

I år sælges 30 sekunders reklameplads således ifølge amerikanske Adweek for op mod 5,6 millioner dollar – svarende til 38 millioner kroner. 

Rekord – igen

Finalen – som i år er den 54. af slagsen – spilles den 2. februar 2020 på Hard Rock Stadium i Miami Gardens i Florida, og det er TV-stationen Fox, der i år har rettighederne til at sende, og dermed til at sælge reklamer.

Ifølge et interview på Adweek med Seth Winter, der er Executive VP for sports-salg hos Fox , har salget overgået alle forventninger, og man ”kniber sig selv i armen”.

Han oplyser, at 60 ud af de 77 spots er solgt, og at man lige nu har ”25 mulige købere til de sidste 17”, så prisen kan komme endnu højere op end de 5,6 millioner dollar.

Man har dog ikke ”talt om at overskride 6 millioner dollar-grænsen”, siger han.

Og ja, det er mange penge, men der er også mange øjne på begivenheden.

Seere verden over

Sidste år var seertallet en smule lavere end vanligt, men helt generelt ligger tallet over de 100 millioner seere.

Tilbage i 2010 var Super Bowl-finalen den mest sete tv-begivenhed i USA nogensinde – 106,5 millioner amerikanere fulgte med på skærmen. 

Den hidtidige rekord var fra 1983 – det var det sidste sæsonafsnit af krigs-komedien MASH.

Så når de store brands hvert år betaler spidsen af en jetjager for at være med i det fine reklameselskab, så er det primært i disse enorme seertal, forklaringen skal findes,

Og så i den enorme ”hype”, der gennem årene har udviklet sig omkring Super Bowl-reklamerne, som ofte får deres eget liv.

Reklamer lever længe efter kampen

Medier verden over skriver om og viser reklamerne – både før under og efter kampen. 

Ikke mindst den amerikanske avis USAToday har specialiseret sig i dækning af reklame-delen af Super Bowl med sit Admeter, som hvert år måler forbrugernes holdninger til de mange reklamer og kårer årets bedste.

Mange af de allermest kendte og omtalte Super Bowl-reklamerne har givet anledning til fortsatte kampagner, vundet reklamepriser og haft deres helt eget liv længe efter, at selve kampen blev fløjtet af. 

De vejes og måles, deles og vurderes – og også det skaber synlighed for annoncørerne.

Blandt nogle af de mest kendte i de senere år kan nævnes Budweisers Clydesdales i selskab med en lille labrador i filmen “Lost Dog” og Volkswagens “The Force”.

De to kan du tage et gensyn med herunder.