På Internettet kan man i øjeblikket følge den første rent danske ekspedition til Makalu, der er verdens 5. højeste bjerg. Det er ekspeditionens sponsor, McKinley, som dækker turen via nettet. Og teksterne er naturligvis skrevet af en tekstforfatter på McKinleys reklamebureau, Andersen & Blæsbjerg i Odense. Men tekstforfatter Steffen Walton er ikke i Odense. Han befinder sig sammen med ekspeditionens otte medlemmer et sted i Himalaya, på vej mod tinderne. Eller rettere: Plateauet. For Steffen Walton skal ikke med hele vejen til Makalus 8463 meter høje top. Han står af i “kun“ seks kilometers højde, ved base campen, og vender om. Men indtil da sender han flittigt billeder og bulletiner om ekspeditionens færd via satellittelefon.
Det er bureauet, der har sendt Steffen Walton med på turen. Og som afholder alle udgifter i den forbindelse.
– Vi har hele tre gode grunde til at sende vores tekstforfatter med til Himalaya. For det første er der hele PR-effekten. Ekspeditionen bliver ikke alene løbende dækket i radioprogrammet Strax, den har også været omtalt i andre medier. For det andet er det positivt i forhold til vores relationer til kunden. Og endelig giver vi en af vores tekstforfattere en oplevelse for livet og knytter ham dermed tættere til bureauet, siger kreativ direktør Steen Sirian, Andersen & Blæsbjerg.
Selv er han meget imponeret over, at Steffen Walton turde tage med på ekspeditionen, hvis “rigtige“ medlemmer har forberedt sig i mere end tre år.
– Men Steffen er en erfaren trekker, lige som han er en toptrimmet sportsmand. Og så skal han jo heller ikke med hele vejen. Imidlertid er der selv i seks kilometers højde, hvor Steffen jo står af, meget lidt ilt. At trække vejret i den højde vil svare til, at du skulle leve af min udåndingsluft, forklarer Steen Sirian.
Andersen & Blæsbjerg har selv designet Internetsiderne for kunden, mens det er en freelancer, som har stået for selve programmeringen.

LøFTE KæDENS EGET MæRKE
Intersport har været kunde hos bureauet gennem mange år. Og McKinley er kædens eget mærke indenfor trekking- og vildmarksudstyr. Et mærke, som Intersport meget gerne ville profilere i højere grad end hidtil.
– Men inden for sportsbranchen er problemstillingen næsten den samme som i dagligvarehandelen. Kæderne har egne mærker, som de gerne vil styrke og profilere, men de stærke mærkevareleverandører er tit bedre til at sælge ind i butikkerne end kædens egne mærker. Og hvad en kæde kan gøre for sine egne mærker er ofte beskedent, hvis man sammenligner med Adidas, Nike, etc.
– Men sådan en aktivitet som denne her kan være med til at løfte kædens eget mærke, at give McKinely en profil, der adskiller sig fra alle andre, understreger Steen Sirian.
Der har ikke været tid til de helt store forberedelser i forbindelse med sponsoratet. Intersport kom først meget sent ind i billedet, og derfor har der hverken været tid til at udvikle annoncer eller eksponere McKinleys webadresse i kataloger eller andre steder. Det har endda knebet med at få adressen med på de forskellige søgemaskiner – simpelthen på grund af tidsnød.
– Man plejer at sige, at Internetmarkedsføring ikke må stå alene. Men vi har været nødt til at lade Internet-aktiviteterne stå på egne ben – og hvordan tingene udvikler sig, er nu meget op til, hvor meget PR vi får. Så det er på den måde ude af vore hænder.
– Men den samme knappe tidsfaktor, som har gjort det umuligt for os at forberede tingene mere grundigt, er jo samtidig årsag til mediernes interesse. Så i den forstand er det et tveægget sværd, siger Steen Sirian.
Internettet dækker i øvrigt godt i sponsorens målgruppe – hardcore trekkere bruger også interaktive medier i højere grad end gennemsnitsdanskeren.
McKinley sponseret alt ekspeditionens udstyr, og dermed er sponsoratet også produktnært. Ligesom man får demonstreret, at udstyret kan klare den form for strabadser.
– Det kan man naturligvis bruge i markedsføringen af McKinley fremover. Ligesom der bliver nogle ægte, reelle historier at fortælle om produkterne. Og det er ellers meget få produkter, der har en reel historie knyttet til sig, fastslår Steen Sirian.