Tilbageblik er vist kun interessant hvis man også skuer fremad. Jeg kan dog ikke sige mig fri for, at min “mediakurv“ indeholder en utrolig mængde informationer, udriv, små lapper fra tiden der er forsvundet. Men på den anden side dukker der tit noget op fra gemmerne som kan sætte et og andet i gang. Sådan nogle rigtige “Nå, det var da sjovt, at det lige-ligger-der-foran-mig“-informationer.
Af mange og gode grunde kan jeg se, at jeg har været flittig når det gjaldt internethandlen’s fortræffeligheder. Mange meninger er udtalt, og nogle af dem lød måske endda helt rigtige- da de blev udtalt. For nøjagtig 3 år siden kunne det f.eks. læses: “At vi meget snart herhjemme vil få at mærke hvilken magt kunderne vil indtage, når handelsbølgen ruller over på nettet. Hvordan danske familier vil sidde og sammenligne udbud, priser, levering, service osv. og fluks sende informationen videre til den nærmeste database. Aktive forbrugere, der vil sidde tungt på magten og blive ethvert firmas skræk“.
Blev der altså sagt i januar 1998.
Efter et netop overstået juleræs hvor nettet, måske, skulle stå sin prøve er så spørgsmålet, om de danske forbrugere, i år 2000, var parate til denne elektroniske julehandel. Turde de købe tøj, legetøj, sko, bøger, møbler, eller er det, som man kunne læse efter nytår grøntsagerne fra www.aarstiderne.com, der allerede i 1999 så lyset og som stort set har banket forretningen op uden annoncering, der løb med guleroden.

JULEHANDLEN På NETTET åR 2000?
Danskerne har OL-mesterskab i surfing, mange har prøvet internettet, men når det kommer til det mere konkrete, at komme til lommerne og handle, er vi knap så modige. Det kan have mange årsager. Sikkerhed for at få den ønskede vare, fortrydelsesretten, pengene retur samt den direkte betaling, er stadig områder, der ikke er positive for et samarbejde mellem nethandlen og danskerne.
Gik vi så ud i trængslen og alarmen, eller sad vi hjemme i den varme stue og ordnede det hele, og lod postvæsenet eller hvem det nu måtte være om at bringe varerne hjem, i god tid, inden den store aften?
En god indikator på internethandel kan vi se på antallet af kreditkorttransaktioner (dankort+internationale kort) Kan ses på www.betaling.dk. hvor jeg har trukket et par tal frem.

UDVIKLING I KREDITKORTTRANSAKTIONER
1999 2000
November 21.225 59.173
December 24.224 61.089

En hel klar vækst i forhold til sidste år. Kan lige tilføje, at på julehandlens “Grand Final“, den 22. december, blev der foretaget 2,7 millioner dankortbetalinger.
Så det skal nok komme til at gå alt sammen. Især fordi vi, iflg. udenlandsk analyse mener, når vi selv skal sige det, at vi er mellem de bedst begavede befolkninger på hele jordkloden!.
At vi også er til klaphatte og navlepilleri, som var overskriften i JyllandsPosten, lige efter nytårstømmermændene, en hel anden snak.