Det er nu cirka et år siden, at den ene pinlige afsløring efter den anden om Tiger Woods sidespring detaljeret blev beskrevet i pressen, hvilket efterlod virksomhederne bag én af verdens mest sponserede mennesker med dybe panderynker.
Pepsi og Accenture trak stikket med det samme. Mens Nike og Gillette valgte at fortsætte samarbejdet. Økonomer fra University of California anslog i december 2009, at Tiger Woods-skandalen kostede sponsorernes aktionærer sammenlagt i omegnen af 10 milliarder dollar.
Men ifølge en undersøgelse af det danske konsulentbureau Sponsorpeople forholder det sig anderledes.
Sponsorernes aktiekurser var fire måneder efter Tiger Woods-skandalen ikke faldet i forhold til hverken det generelle aktieindeks (Dow Jones) eller i forhold til konkurrenterne.
Aktiekurserne viser faktisk, at for Nike var kursen steget 14, mens konkurrenten Adidas i samme periode kun steg med syv procent.
Og et år efter har Nike ”outperformet” markedet med en stigning på 33 procent, mens hverken Accenture eller Pepsi er steget mere end Dow Jones.
– Det er naturligvis ikke Tiger Woods skyld, at eksempelvis Nike har klaret sig så godt. Men det interessant er, at man kan konkludere, at der ikke er en direkte negativ effekt for sponsorerne. Der er ellers mange, der har villet nedskrive Tiger Woods’ sponsorers ”brandværdi”, siger direktør og stifter af Sponsorpeople, Thomas Badura.
Mens Nike og andre sponsorer overlevede Tiger Woods-skandale uden voldsomme økonomiske skrammer, ser det noget anderledes ud for hovedpersonen selv. Tiger Woods blev nemlig i august skilt fra sin svenske hustru Elin Nordegren, og han måtte betale hende 4,5 milliarder kroner for ulejligheden.
Læs hele historien i Markedsføring nr. 14-2010, der udkommer i denne uge.