For nogle år siden var Rubicon et “hardcore“ B2B reklamebureau. Men for at blive mere synlige, og for at få del i de store budgetter, ekspanderede Rubicon mod konsumentmarkedet. Nu, mange erfaringer rigere, er Rubicon vendt tilbage til rødderne.
– 80 procent af alle virksomheder er B2B virksomheder, og det er en spændende sektor, hvor opgaverne for et reklamebureau både er sværere og mere udfordrende, fordi man for lov til at arbejde meget bredt, siger direktør Claus Nordahl, Rubicon.
– Men når du som bureau arbejder med B2B kunder bliver resultaterne ikke så synlige, som når du laver store kampagner for konsumentmarkedet, og det resulterer ofte i at de kreative vælger B2B fra – fordi synligheden jo er lig med prestige, bemærker han.

DET STøVER, ELLER GøR DET?
Da Rubicon tog beslutningen om igen at koncentrere kræfterne om B2B markedet, var det ikke uden bekymringer for, at bureauets kreative ville sige fra, for B2B har, erkender direktør Casper Reeslev, Rubicon, ry for at være støvet.
– Det er spændende, synligt og outgoing at arbejde med konsumentmarkedet, mens B2B markedet har ry for at være kedeligt. Men sådan er det slet ikke, nærmest omvendt, mener Casper Reeslev. For med B2B får man lov til at gå i dybden, at arbejde strategisk og kreativt med hele virksomheden, og det er faktisk sjovere end kun at lave annoncer og tv-spots, der måske, måske ikke flytter nogle markedsandele markant.
– Og det har vi da heldigvis heller ikke haft nogle problemer med at overbevise vores kreative medarbejdere om.
– B2B sektoren har også ændret sig meget, tilføjer Claus Nordahl. Før var B2B virksomhederne konservative og produktfikserede, men nu er de begyndt at vågne. Branding af B2B virksomheder er “in“. For produkterne på B2B markedet er nemlig også begyndt at ligne hinanden, lige som det er tilfældet på konsumentmarkedet. Og budgetterne vokser jo også i takt med erkendelsen af, at konkurrencen skærpes på B2B markedet, smiler Claus Nordahl.
Hvor man på konsumentmarkedet som bureau sjældent når længere end til marketingchefen, er B2B virksomhederne meget mere åbne og fleksible.
– Så det kan godt være man siger, at B2B støver, men lige meget hvordan man vender og drejer det, så har de en meget større forståelse for at brande hele virksomheden, end konsumentmarkedet, fastslår Claus Nordahl og tilføjer, at en virksomheds image jo i lige så høj grad skabes af dens kommunikation som af dens handlinger.

STOR FORANDRINGSVILLIGHED
Rubicon har stadig kunder på konsumentmarkedet, og det har de tænkt sig at blive ved med.
– Ja, det ene udelukker jo ikke det andet, men vi er gode til at skabe forandring. Og vores erfaring er, at B2B virksomhederne er langt mere forandringsvillige end B2C virksomhederne. Derfor er B2B virksomhederne faktisk mere udfordrende og sjovere at arbejde for.
– Men det passer os da helt fint, at de fleste bureauer hænger fast i det gamle verdensbillede, det gør det jo kun lettere for os, smiler Casper Reeslev.

(foto: Caster Reeslev)