– Der er meget alvor. Ikke bare, når det handler om corona, men også andre store globale issues – Black Lives Matter og MeToo er de oplagte eksempler. De alvorlige toner afspejler tiden, vi lever i meget tydeligt.

Det er ifølge Mette Jermiin, der er jurydommer ved årets Cannes Lion og managing director ved Bacon, den helt store tendens ved årets Cannes Lion.

Den prestigefyldte festival slår de virtuelle award-døre op mandag, 21. juni, og juryarbejdet er i fuld gang.

Danmark er i år repræsenteret med syv profiler i syv forskellige juryer, og Markedsføring har bedt to af dem – Mette Jermiin og Vibeke Nannerup fra Liquidminds – om at dele deres tanker om årets tendenser.

Vibeke Nannerup, founder og CEO hos Liquidminds. Dømmer Social & Influencer-kategorien i Cannes. Foto: PR.

Og de er ikke i tvivl: Den globale coronapandemi har på alle måder sat sine spor på 2020/2021-høsten: På indhold, tonalitet, produktion, purpose og meget mere.

– Det altoverskyggende tema for begge år er uden tvivl Covid19, siger Vibeke Nannerup, founder og CEO hos Liquidminds, der dømmer Social & Influencer kategorien.

Hun uddyber:

– Ikke fordi at alle cases berører pandemien direkte eller eksplicit, men fordi pandemien har haft en dybere og mere fundamental indflydelse på vores samfund og måden, vi mennesker lever på, tænker på og bruger medier på.

Et puslespil af lokationer og tidszoner

Mette Jermiin, Managing Director & Executive Producer hos Bacon, sidder som dommer i Film Craft-juryen, og hun er enig:

– Når vi kigger på indhold og ideer, så er det tydeligt – og vel også logisk nok – at der er utroligt meget, der handler om coronapandemien, siger hun og tilføjer:

– I Film Craft kan vi f.eks. se, at mange cases beskriver udfordringerne ved de omstændelige produktionsforhold. I flere tilfælde decideret remote production, hvor film er blevet til i et puslespil af lokationer og tidszoner. 

" Der er meget alvor. Ikke bare, når det handler om corona, men også andre store globale issues.
Mette Jermiin, Managing Director & Executive Producer, Bacon Productions.

Men har forholdende så påvirket kvaliteten af de film, I sidder og vurderer?

– Nej, det synes jeg ikke, og det er jo faktisk interessant. Og det, vi har set, vidner om, at både annoncører, bureauer, instruktører og produktionsselskaber har været sindssygt omstillingsparate, siger Mette Jermiin, og tilføjer:

– Og at man har evnet at opretholde en fremragende production value.

Hvad er dit personlige pejlemærke, når du kigger film igennem?

Mette Jermiin, Managing Director & Executive Producer hos Bacon. Dømmer i Film Craft-kategorien i Cannes. Foto: PR.

– Den gode idé og den stærke fortælling, der kan mærkes i maven, siger Mette Jermiin og fortsætter:

– Et godt tegn er, om jeg kan mærke en fysisk reaktion. Tårer, gåsehud. Det fortæller mig, at fortællingen virker.

Fra storytelling til storydoing

Vibeke Nannerup har blandt flere observationer i sin kategori bl.a. set ”et boom i brands, der forsøger at løse rigtige problemer i den virkelige verden.”

– Det gælder ikke kun for COVID19-relaterede cases, hvor brands prøver at løse problemer skabt og udløst af pandemien, men i meget bredere forstand, siger hun og tilføjer: 

– Fra køns-, race- og klima-fokuserede problemer med løsninger i form af underskriftsindsamlinger, services eller produktopfindelser til de mere kommercielle, humoristiske og produktnære løsninger, der har til formål at give folk en sjov oplevelse og forbedre livet generelt. Jeg har set en del cases med en innovation i kernen af idéen eller konceptet.

Hvorfor tror du?

– Bl.a. fordi vi, siden pandemien ramte, har brugt mere tid end nogensinde inden for hjemmets fire vægge og på vores telefoner. Og det har forandret de traditionelle branding- og salgsdynamikker. 

Og apropos køn, race og klima, så har begge danske jurymedlemmer i hver deres kategorier netop bidt mærke i årets alvorlige temaer.

Respektfuld tonalitet

Mette Jermiin har dog også bemærket en anden tendens.

Om Cannes Lions

Festivalen har eksisteret siden 1954 og blev oprindelig inspireret af den internationale filmfestival i Cannes

Festivalen hed dengang The International Advertising Film Festival og løb af stablen – ikke I Cannes, men i Venedig.

Det er i øvrigt også løvestatuen på Piazza San Marcos i Venedig, der har inspireret til det festivalens løve-trofæ.

Den anden festival fandt sted i Monte Carlo, og den tredje i Cannes.

Fra 1956 til 1984 skiftede man mellem Venedig og Cannes, som derefter blev festivalens faste hjemsted.

– Vi har også set mange gode eksempler på begavet brug af humor. Som kan fungere som et kærkomment åndehul i en alvorlig tid.

Vibeke Nannerup har også bemærket en særlig tonalitet.

– Jeg er positivt overrasket over, hvor respektfuldt brands har ageret under pandemien og formået at omfavne og balancere seriøsiteten af situationen. Jeg synes generelt, at jeg ser brands vise empati, ydmyghed, ærlighed og sårbarhed på en helt ny måde, siger hun og uddyber:

– Faktisk synes jeg, der fra 2020 til 2021 er sket et markant skifte i arbejdets tonalitet. Fra det alvorlige og frygtprægede, som afspejler det første år af pandemien, til det langt mere håbefulde og fremsynede, hvor brands proaktivt motiverer folk og tilbyder løsninger til at komme videre i livet.

På samme måde mener hun, at purpose-begrebet har udviklet sig fra snævert at fokusere på bæredygtighed og klima til nu at handle om menneskelighed i ordets bredeste forstand.

Cannes Lions 2021 løber af stablen online fra den 21. til den 25. juni 2021.

Markedsføring følger festivalen tæt i den kommende periode.