Selv de mest påståelige af det modsatte må vel efterhånden konstatere, at Internettet er kommet for at blive – men skulle der stadig være en enkelt tvivler tilbage, kan vedkommende blot møde op ved Dansk Markedsføringsforbunds “Internetdage 99“, der finder sted den 24. og 25. november.
Det er forbundets Business-to-Business Forum, der står bag arrangementet, som for alvor vil sætte fokus på, hvordan man strategisk og praktisk implementerer de nye Internetbaserede forretningsgange.
Ifølge rapporten “IT i praksis“, som PLS Consult hvert år udgiver i samarbejde med Dansk Dataforening, er det nemlig kun 9% af virksomhederne, der har opstillet en egentlig målsætning for elektronisk handel, hvilket ifølge konsulent Hans Ulrik Stæhr ganske enkelt er rystende.
Ret skal dog være ret – e-handel ér kommet på dagsordenen i de største virksomheder, hvoraf en fjerdedel nu lader e-handel indgå som en del af forretningsstrategien, men der mangler i høj grad stadig konkrete målsætninger.
– Fra at være en mulighed udvikler Internettet sig i stedet til at blive en trussel, og denne afventende holdning gør, at virksomhederne i stedet for at vinde nye markedsandele skal til at genvinde mistede markedsandele, føjer Michael Kandel fra PLS Consult til.

FOR MANGE UNDSKYLDNINGER
Undskyldningerne for at være tilbageholdende er mange, og en af de typiske er, at “vores produkter egner sig ikke til at blive solgt på Internettet“.
De seneste års udvikling i udlandet må vist modbevise denne påstand grundigt. Der er stort set ikke det, man ikke kan sælge via Internettet – og man fristes til at sige, at mulighederne ligger vidt åbne for friske reklamefolk.
Men det er for let købt, da en tæt integration mellem eksisterende og nye forretningsgange – ja alle en virksomheds strategiske funktioner – er vigtig, hvis man skal få det fulde udbytte af Internettet.
Derfor lægges der da på arrangementets førstedag også ud med foredraget “Skak eller skakmat – Internettet som strategisk skakbrædt“.
Det er Pål Fevang, der er partner i Andersen Consulting, som vil tale om ændrede værdikæder og fundamentet for den nye, digitale økonomi, der er ved at skyde op – ikke blot blandt de nystartede “dotcom“ Internetvirksomheder, men så sandelig også blandt de etablerede industri- og produktionsvirksomheder.

OMSæTTER FOR MILLIONER
De vise har længe diskuteret, hvilke brancher, der umiddelbart vil få mest glæde af handel på Internettet. Et oplagt forslag er rejsebranchen, da den naturlige indfaldsvinkel er informationssøgning og muligheden for at se masser af kulørte billeder fra de varme himmelstrøg.
Derfor vil projektlederne Anette Gustavson og Mikael Ahlström fra henholdsvis Ving og Icon Medialab, der har lavet Vings web-site i Sverige, fortælle om den kanonsucces man har haft med at sælge rejser via Internettet. Man har nemlig præsteret 23.000 besøgende og en omsætning på 1 mio. svenske kroner på blot én enkelt dag, og Internetbutikken kunne faktisk godt udkonkurrere flere af de fysiske butikker.
Af andre foredragsholdere på førstedagen kan nævnes John Palmer, grundlægger af LetsBuyIt.Com, der nu også er gået ind på det danske marked, hvor man just har indgået et samarbejde med Tele Danmarks Internettjeneste Opasia efter “shop-i-flok“ princippet. Det går ganske enkelt ud på, at jo flere, der handler sammen, jo bedre mulighed er der for at presse prisen ned.

HVORDAN GøR MAN Så
Mens førstedagen primært sætter fokus på digitale strategier og trends, sætter andendagen primært fokus på, hvordan man praktisk implementerer de nye teknologier.
Fra programmet kan nævnes et indlæg ved Tomas Krag, der er teknisk projektleder i Icon Medialab, samt Jens Andersen, Director for Ericsson Danmark, der vil tale om WAP – Wireless Application Protocol.
Det er ny teknologi, der forener mobiltelefonien med Internettet, og det er virkelig noget, som både udbydere af teknologi og net-indhold er vågne overfor. Derfor skal det også integreres i organisationen – hvordan, det fortæller de to om.
Rolf Molich, der er direktør i DialogDesign, vil fortælle om, hvad brugerne egentlig mener om de forskellige web-steder,og hvordan man finder rundt i dem, og fra resten af dagen kan nævnes foredrag om branding på Internettet, projektledelse samt konsekvenser og sociale trends.