For første gang i Epica’s 13 årige historie måtte England i 1999 se sig fortrængt fra sin vante plads som den absolut bedste reklamenation i Europa, og ikke nok med det: også vores svenske venner klarede sig bedre end nogensinde før og kunne med hele 58 priser sætte sig konfortabelt på andenpladsen efter den nye vinder, Tyskland.
Det skal retfærdigvis siges, at engelske bureauer og produktionsselskaber fik flere kategoripriser (9 ialt) end både Tyskland og Sverige, som måtte nøjes med 7 hver, men tyskernes 80 finalepladser bragte dem altså alligevel klart i spidsen med 87 priser ialt mod englændernes 48. Iøvrigt blev Frankrig nummer 4 i nation-konkurrencen mens Holland, som ellers har været meget stærkt fremme i de senere år, blev henvist til femtepladsen.
Eneste danske pris til Grey Copenhagen
I 1998 fik Danmark ikke en eneste pris på EPICA AWARDS, men helt så galt gik det da heldigvis ikke i ’99, idet vores hjemlige reklamefolk kunne hjemtage hæder og ære for en enkelt kategorivinder og 8 finalepladser. Ikke helt tosset, men alligevel heller ikke godt nok hvis man ser på forholdet mellem antallet af indsendte bidrag og opnående placeringer: Tyskland 994/87 – Danmark 236/9. Det kniber åbenbart stadig med både kvaliteten og selvkritikken hos danske reklamefolk, i hvert fald når de betragtes gennem internationale briller.
Som dansk jurymedlem var det dog glædeligt, at i det mindste ét af vores bidrag opnåede den eftertragtede anerkendelse som kategorivinder. Prisen – i kategorien “Recreation & Leisure“ gik fortjent til Grey Copenhagen for en ualmindelig veloplagt og humormættet film for “Den Rytmiske Aftenskole“ i København, som virkede lige så umiddelbar på mig som på alle de øvrige jurymedlemmer fordi jeg faktisk aldrig havde set den før. I henhold til reglerne kunne jeg desværre ikke selv stemme på den, men det blev altså heller ikke nødvendigt, for på trods af sprogforbistringen gik filmen “New York. City of angels“ og dens budskab rent ind hos juryen.
Grey’s kontaktchef, Sune Bang, fortæller mig, at vinderfilmen er et new business-projekt, som på bureauets eget initiativ blev forelagt “Den Rytmiske Aftenskole“, og at den – sammen med en anden film, som også opnåede et ret højt pointantal i kategorien – udelukkende er blevet vist i Park biografen på Østerbro.
Det kreative team bag vinderen er Mikkel Elung og Niels Thomsen (copy), Mette Joensen og Espen Sørensen (AD), Joachim Nelson (instruktør/fotograf) og Peter Ferslev (producer), og det stykke arbejde kan de (og vi) godt være bekendt.
Dansk desværre ikke et verdenssprog
Som nævnt var otte andre danske bidrag meget tæt på at vinde deres respektive kategorier, men som altid var den største hurdle sproget. Mest markant viste problemet sig ved visningen af DDB Needham’s Carlsberg-film “SEXOLOGEN“, hvor juryen – fordi de måtte koncentrere sig om underteksterne – gik glip af alle de små, gode detaljer i ansigstudtryk og kropssprog hos spillerne. Bevares, filmen fik en god respons, men totalindtrykket blev altså selv efter to visninger ikke stærkt nok til at filmen kunne opnå en ellers velfortjent kategoripris.
Også Fakta-filmene fra Grey Århus (- hvordan man får kunden til at blive lidt længere) tabte en del af deres umiddelbarhed ved undertekst-problemet, men blev ellers meget godt modtaget og mistede først vinderchancen efter tredie votering i et tæt opløb med to konkurrenter.
Nogle bureauer – både i udlandet og herhjemme – producerer specielle engelsksprogede versioner af film og printmateriale til brug på festivals, men den løsning er som regel hverken billig eller optimal, så egentlig er der vel ikke andet at gøre for reklamefolket i et lille land som Danmark end at erkende problemet og kritisk vurdere, om den reklame, som fungerer optimalt på vores eget marked, vil kunne overleve mødet med en international jury. Hvis ikke, kan man lige så godt spare pengene
Den sidste danske filmfinalist var iøvrigt Saatchi & Saatchi’s “Ages of Man“ for Kilroy Travels. Og på printsiden gik finalepladserne til DDB Needham/Carlsberg, Grey Copenhagen for TeleDanmark’s gule sider (outdoor), Rapp Collins for deres rekrutteringskampagne – og endelig igen Grey Copenhagen for bureauets egen promotion-kampagne på Cannes ’99.
Epica d’Or og Stone Prize 1999
Som et rimeligt plaster på såret, kunne England hjemføre den prestigefyldte hovedpris, Epica d’Or, idet Lowe Howard-Spink og instruktøren Rob Sanders igen blev påskønnet for deres pragtfulde biograffilm for The Independent, “Litany“. Afgørelsen faldt dog først efter lange, ophidsede diskussioner blandt jury-medlemmerne fordi flere mente, at netop Epica-juryen, som jo – i modsætning til andre konkurrence-juryer – består af fagjournalister fra de europæiske markedsføringsmagasiner, burde demonstrere sit særpræg ved ikke at vælge “Litany“, som jo allerede havde vundet både Grand Prix’en i Cannes og Cresta’s tilsvarende toppris i 1999! En ret besynderlig indstilling, som heldigvis ikke influerede på juryens endelige afgørelse. Og “Litany“ kan således rose sig af at være blevet “the European commercial of the year“.
Tony Stone’s nyinstiftede “Stone Prize“ blev vundet af fotografen Nadav Kander of AD’eren Ed Morris fra Bartle Bogle Hegarty, London, for en serie Levi’s-annoncer, og Nadav Kander opnåede dermed den sjældne ære at blive den eneste fotograf, som nogensinde har vundet Epica’s fotografipris to gange.
Flere bidrag – højere kvalitet
Et rekordstort antal bureauer og produktionsselskaber (786) fra 37 nationer havde indsendt 5.752 bidrag til Epica’99 – 15% flere end året før – og generelt set var den kreative kvalitet en smule højere end vi tidligere har set den. Men det hjælper selvfølgelig også, at en forjury grovsorterer sagerne, så juryen bliver forskånet for det allerværste bras.
Mest vindende reklamebureau blev iøvrigt overraskende Jung von Matt, Hamburg, efterfulgt af Lowe, Brindfors, Stockholm, og med Forsman & Bodenfors, Göteborg, på trediepladsen. Og årets bedste bureaukæde blev TBWA.



BOX

Prisuddeling i Dublin, resultater på Internettet
Fredag den 21. Januar er Markedsføring’s irske søsterorgan IMJ vært ved 2000-årets første Epica Awards galla. De samlede resultater for 1999 er allerede tilgængelige på www.epica-awards.com, og som noget helt nyt kan man ved at gå ind på www.adforum.com få adgang til selv at gennemse – eller downloade – de vindende commercials.

A