Vinteren er en barsk periode, hvis ikke man har et hjem. Vejret er ubarmhjertigt, koldt og vådt, og de ekstra mørke timer kan være udfordrende for sindet, hvis man i forvejen lider af en psykisk sygdom – og det skal et nyt projekt, skabt af Hus Forbi i samarbejde med det unge bureau Unknown, nu skabe opmærksomhed om.

Ideen kommer fra bureauet, som har sat kreative kræfter af til at  gøre opmærksom på – og skabe forståelse for – at ikke alle har mulighed for at trække sig inden døre, når kulden kommer.

De kommende måneders Hus Forbi avis vil således indeholde et tema vedrørende det barske liv på gaden i de mørke vintertimer – og som noget specielt bakkes temaet op af et nyt digitalt lydbillede, som vil kunne tilgås, hvis man har en musiktjeneste som eksempelvis Spotify. 

”Lyden af gaden”, som projektet hedder, er blevet optaget på en binaural mikrofon – en mikrofon, der udformet som et menneskehoved og derfor optager lyden på samme måde, som et menneske ville have hørt den.

Det giver lytteren en illusion af selv at være til stede der, hvor optagelserne har fundet sted, og man kan dermed opleve lyden af fx Nørreport Station, mens man sidder hjemme i sin varme stue og læser om livet fra selv samme station.

– En ting er at læse om, hvad andre oplever, noget helt andet er at læse, mens man får fornemmelsen af selv at være det. Så målet med det nye “lag” er at involvere læseren i håb om, at det vil skabe en større forståelse for livet på gaden, siger Philip Engelund, der er Managing Director og partner hos Unknown.

Eller som Rasmus Wexøe, der er sekretariatsleder hos Hus Forbi og tovholder på projektet, siger:

– Vi kan desværre ikke trække folk med ud på gaden, så derfor er vi nødt til at få gaden indenfor i folks hjem. 

Begge håber, at initiativet vil give folk lyst til at engagere sig i sælgerne, når de møder dem næste gang:

– Hvis folk bare får en lille fornemmelse af, hvordan det er at sidde på gaden i vintermørket, er chancen for, at de stopper op og taler med deres lokale Hus Forbi-sælger forhåbentligt større, siger Rasmus Wexøe.

”Lyden af gaden” vil kunne opleves ved køb af Hus Forbi avisen i december og januar. Avisen kan købes af de ca. 2.750 registrerede sælgere, som befinder sig rundt om i landet.

Du kan også besøge Hus Forbi på Facebook her, Unknown kan du besøge her – og så kan du se en film om projektet herunder.