Så gik den ikke længere. MetroXpress har i en rum tid fået lov til at boltre sig vest for Storebælt uden at Berlingske-koncernen har taget handsken op. Men sommerens meldinger om, at MetroXpress ser ud til at kunne overhale Jyllands-Posten som Danmarks mest læste avis, får nu en reaktion: ærkekonkurrenten Urban bliver også landsdækkende.
Oplaget udvides med 80.000 til 260.000, så avisen fra på torsdag vil blive distribueret via stativer på alle større DSB-stationer i Jylland og på Fyn samt på gader, pladser og andre trafikknudepunkter i Århus, Ålborg og Odense. Desuden er der indgået et samarbejde med Herning Folkeblad, således at denne avis’s gratisavis, Update, fremover bliver en integreret del af Urban. Århus-udgaven vil få sin egen redaktion og faste sider med lokalt stof. Dermed intensiveres konkurrencen om det århusianske marked kraftigt. I forvejen er MetroXpress og Jyllands-Posten på gaden mens Århus Stiftstidende kæmper for at finde sin plads.
Koncerndirektør Lasse Bolander mener dog ikke, at Urbans ekspansion vil være et hårdt slag for Århus Stiftstidende.
– Avisen har i 2 år levet med konkurrence fra gratisaviserne, så det er business-as-usual. Vi tror ikke, at Urban vil gå specielt hårdt ud over Århus Stiftstidende. Jeg mener ikke, at man kan se en helt entydig sammenhæng mellem gratis-avisernes fremkomst og dagbladenes oplagsfald, og det er nok sådan, at nye medier generelt tager noget fra alle andre medier. Men samtidig har gratisaviserne fået fat i et stort og nyt publikum, som dagbladene ikke havde særligt godt fat i tidligere, siger Lasse Bolander.
Han understreger samtidig, at Berlingske-koncernen kan se, hvordan markedet for gratisaviser er voksende, og koncernen vil have sin del af markedet. Han udelukker således heller ikke mere, at der kan være plads til både Urban og MetroXpress på markedet.
– Jeg har tidligere sagt, at der nok var plads til halvanden gratisavis. Men kigger man på udviklingen i læsertal og annonceomsætning, kan man ikke udelukke, at der er plads til begge, siger Lasse Bolander.
Målet for Urban er det samme som MetroXpress. Avisen vil være Danmarks mest læste. fin