Rumfartøjet Endeavour 17 står foran sin kommende mission. Et erfarent team med Spacecommander Harrelson i spidsen har forberedt sig i månedsvis. Holdet har været gennem fysisk træning, personlighedstests og simulatorer.
En hacker har imidlertid været inde og fjerne de vigtige C++ koder til Launch Sequence-programmet, og Endeavour 17s opsendelse er derfor udskudt på ubestemt tid. Hackeren nåede dog ikke at få koderne med sig, men har gemt dem rundt på people.ericsson.dk.
Commander Harrelson har brug for hjælp. Din hjælp.
Det lyder som noget fra en James Bond-film eller et adventurespil. Men i virkeligheden er det en storstilet annoncekampagne forklædt som konkurrence. Eller omvendt. For der er rent faktisk tale om en konkurrence, hvor hovedpræmien er en rejse til USA til Cosmo Space Centre i Kansas og en badeferie i Florida.
Men det er dog stadig ikke hvilken som helst konkurrence. For at deltage og have en chance skal man som minimum kunne programmeringssproget C++ og løse opgaven rigtigt. Derfor er det ikke hvem som helst, der kan deltage. Kun de personer, der svarer rigtigt, er med i lodtrækningen om rejsen – og måske en jobsamtale.
Ericsson skjuler heller ikke, at konkurrencen er en vigtig del af den storstilede job-kampagne, som virksomheden begyndte i november sidste år. En kampagne der både finder sted via elektroniske annoncer på Internettet, trykte annoncer i aviser og fagblade og på reklamestreamere på taxaer og busser -både i København og Aalborg.
Konkurrencen finder sted på people.ericsson.dk – Ericssons rekrutterings-portal – og når man har svaret på konkurrencen, bliver man mødt med en opfordring til at læse nærmere i de mange jobannoncer, der findes på sitet.
– Det er klart, at vi med konkurrencen henvender os til en målgruppe, som er teknisk velfunderede, og som derfor kan være mulige aspiranter til et job i Ericsson. Men det er ikke hovedformålet med konkurrencen. Det er meningen, at konkurrencen skal virke som et trækplaster og skabe trafik på sitet. Men jeg kan godt forestille mig, at vi måske senere vil tage kontakt til de personer, der svarer rigtigt på konkurrencen og gøre dem opmærksom på jobmulighederne, siger Ericssons rekrutteringschef John Boutrup, der er idemand bag kampagnen, som er blevet til i et samarbejde med Advice Management og Adolphus.
Sjovere jobsøgning
Målet med kampagnen er, at Ericsson inden for 200 dage finder 200 nye medarbejdere. Ericsson skal bruge ingeniører, dataloger, datamatikere og andre teknikere. Derfor er kampagnen også ført ud på flere uddannelsesinstitutioner, så nyuddannede kan få foden indenfor hos Ericsson.
Studerende på Odense Teknikum, Aalborg Universitet, DTU, Ingeniørhøjskolen og Datalogihøjskolen bliver mødt af plakater med info om konkurrencen. Plakater som skal få de unge til at klikke sig frem til Ericssons rekrutteringsportal.
Og umiddelbart ser det ud til, at Ericsson har formået at vække interessen hos de studerende og de nyuddannede. Efter tre måneders kampagne er man nemlig ret sikker på, at man vil nå målet om 200 nye medarbejdere på 200 dage.
– Vi har allerede i slutningen af januar ansat 125 nye medarbejdere, siden vi begyndte på kampagnen. Og konkurrencen har haft væsentlig mere trafik, end vi forventede. Vores succeskriterium var, at 1.000 skulle besvare konkurrencen. To måneder inden konkurrencen udløber, har vi haft 2.000 besvarelser, så konkurrencen har haft en større effekt, end det vi havde forventet, siger John Boutrup, der forudser, at Ericsson senere vil benytte lignende muligheder for at finde medarbejdere.
– Jeg vil ikke afvise, at vi eventuelt senere vil benytte os af, at ansøgere skal løse små opgaver ligesom dem i konkurrencen. Det er med til at give ansøgerne en sjov oplevelse, når de søger job hos os. Det vil også vise dem nogle af de krav, vi stiller til vores medarbejdere, samtidig med at vi giver dem en udfordring under jobsøgningen.
Fremtidens jobrekruttering
Den utraditionelle rekrutteringskampagne er ikke blot en her-og-nu investering for Ericsson. Det er en form og et koncept, der gør det lettere for virksomheden at skabe opmærksomhed, når der senere skal rekrutteres medarbejdere. Via kampagnen får Ericsson en stor profilering på en anden måde, end man er vant til, samtidig med at people.ericsson.dk bliver kendt som et site, hvor jobsøgere ved, at der stilles nogle bestemte krav.
– Kampagnen skaber uvurderlig omtale for Ericsson, som ikke handler om de ting, man normalt forbinder Ericsson med. Det giver en anderledes omtale i medierne, end når det f.eks. drejer sig om presseomtale af nye mobiltelefoner, siger Maria Sennels, direktør for Advice Management og hovedansvarlig for Ericsson-kampagnen.
Ifølge hende har Ericsson ramt plet med konceptet, der rammer præcis den målgruppe virksomheden vil nå.
– Det er helt sikkert fremtidens måde at rekruttere folk på. Det giver en interesse hos målgruppen. Men det er en hårfin balance, og derfor kræver det mange overvejelser at få udviklet det rigtige koncept. Det ville på mange mennesker virke useriøst, hvis det bare var en konkurrence for konkurrencens skyld. Det skal ikke bare være en leg, der skal være en sammenhæng. I dette tilfælde tænder nørderne på konkurrencen, fordi de får en udfordring. De tager det seriøst, og hele kampagnen udstråler den seriøsitet, som målgruppen kræver, siger Maria Sennels.
Advice har planlagt kampagnen i et tæt parløb med Ericsson. Faktisk har der været tale om et næsten færdigt projekt fra Ericssons side, hvor Advice sammen med Ericsson har videreudviklet kampagnen som et langsigtet projekt, som vil få betydning for Ericssons rekrutteringsprocesser i fremtiden.
– Det har været en anderledes planlægning, fordi der er blevet tænkt langsigtet og strategisk. Her har ikke bare været et ønske om at finde nogle nye medarbejdere hurtigst muligt. Det har været en strategisk proces, som er blevet til et koncept, der viser hvad Ericsson står for på en anden måde, end hvad en almindelig magasinannonce kan. People.ericsson.dk, der er omdrejningspunktet i hele kampagnen, kan fortælle mere om Ericsson, end man kan opnå ved traditionelle rekrutteringsannoncer. Det giver en større troværdighed over for kandidaterne, siger Maria Sennels, der også tror, at opgaveløsninger i forbindelse med rekruttering vil vinde indpas i fremtiden.
– Jeg tror, at vi vil se mere til det fremover hos alle slags virksomheder. Ofte har man i en rekrutteringsproces vanskeligt ved at se, hvad ansøgeren kan rent fagligt. Det vil små opgaver, som dem i Ericssons konkurrence, kunne være med til at give et billede af, slutter hun.
Space Quest konkurrencen løber frem til den 30. marts.