De politiske partier har indtil videre brugt 1.019.500 annoncekroner på Google og YouTube under valgkampen fordelt på 1.043 annoncer.

Det fremgår af en opgørelse som søge- og annoncegiganten selv har udarbejdet. Formålet med den er – i lighed med en noget nær tilsvarende opgørelse fra Facebook kaldet Ad Library – at skabe større transparens om politisk annoncering i de digitale medier.

Googles opgørelse omfatter annoncer, der involverer et politisk parti eller et siddende medlem af, eller kandidat til, Europa-Parlamentet samt annoncer, der nævner et politisk parti, som har været opstillet til et nationalt og/eller lokalt valg.

Af opgørelsen fremgår det, at en Google-annonce for Pernille Weiss (K) er den, der indtil videre er postet flest penge i, skarpt forfulgt af en valgvideo fra Venstre og en annonce fra Socialdemokratiet. (Se valgvideoen i bunden af artiklen)

Artiklen fortsætter under billederne:

Ekspert: Det er ikke meget, men…

Mads Kæmsgaard Eberholst, der er studielektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC og ekspert i bl.a. sociale medier, valgkamp og digitale medier, betegner beløbet, som de politiske partier indtil videre har brugt på Google-annoncering som ”meget lidt” i det store billede.

– Det er jo ikke meget sammenlignet med eksempelvis printannoncer i aviser, men det er trods alt næsten 100.000 kroner per parti, der stiller op. Det er imidlertid en lang valgkamp, og det tror jeg,  afspejler sig i tallene, siger han.

Mads Kæmsgaard Eberholst kalder de digitale medier for “flygtige”, hvilket kan spille ind.

– Mange gemmer lidt på det digitale annonce-krudt til den sidste del af valgkampen, hvor det er meget vigtigt at ramme den aktuelle dagsorden, siger han.

Robert Ormrod, der er lektor på Aarhus Universitet og forsker i politisk kommunikation og markedsføring, er ikke overrasket over tallene, da YouTube, ligesom Facebook, har et stort antal brugere i Danmark.

– Det antal vælgere, som kan nås med en reklame på én af de to mediekanaler, er potentielt relativt stor i forhold til plakater og reklamer i andre medier, siger han.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de nødvendigvis er relevante for partierne.

– Om de fanger de ”rigtige” vælgere er jo bestemt af algoritmer og ikke af partiet selv. Man taler derfor om ”ekkokamre”, eller ”preaching to the converted”; et parti kan nå ud til de vælgere, som allerede har tænkt sig at stemme på partiet.  Det kan med andre ord være med til at cementere støtte til et parti, men de får næppe fat i vælgere, som kunne skifte til partiet fra et andet parti, vurderer Robert Ormrod.

Se den omtalte valgvideo herunder: 

Venstre: En erfaren leder i usikre tider