Jeg vågnede badet i sved. Jeg havde haft en grufuld drøm. En horde stærkt ophidsede mennesker var efter mig. Over stok og metrobyggeri gennem Københavns gader. Kun få hundrede meter skilte mig fra dem og deres skarpladte pump guns og det var kun et spørgsmål om sekunder, før jeg ville blive gennemhullet. Og uden jeg vidste hvorfor. Så fik jeg et glimt af svaret i en butiksrude. Jeg var lammet af synet. Mit ansigt var malet som Lundin…..
Det var her jeg vågnede og lettet satte mig op i sengen. Puha, så var det slet ikke mig de rasende mennesker var efter. Det var jo foreningen Børns Vilkår. Babyen malet som Lundin og folkene bag havde fået så mange tæsk, at deres børn ville blive født svimle. Men hvorfor?
Jeg begyndte at vade frem og tilbage foran sengen. Gennem bunker at tvivl. Hvorfor var den annonce så infam?
Var det fordi den ikke respekterede hensynet til de efterladte? Jamen er det ikke netop respekt for de efterladte og deres tab at en organisation som Børns Vilkår ønsker at forhindre noget lignende i at ske igen?
Var det så fordi annoncen udnyttede en dybt alvorlig tragedie kommercielt? Jamen er det ikke det pressen har gjort i snart et år? Svælget i makabre detaljer og dyrket gyset og gruen. Spaltekilometer efter spaltekilometer. Kun for at øge et oplag, der falder som en løbsk elevator. Uden nogen som helst form for perspektivering eller handlingsanvisning. Det er Børns Vilkår de første og eneste som gør. Ja, de har et budskab at sælge (børn skal ha de bedste vilkår). Men det gør dem da ikke kommercielle.
Nej, det kunne heller ikke være det. Var det så, fordi den vrede og foragt som Lundins ugerning fortjener på en sær måde var blevet overført på Børns Vilkår. Og på den måde havde sløret dømmekraften og bedøvet den kritiske sans hos pressen og alle de andre lærde pander, som nu rasende bøjede sig frem over magtens mahogni og dømte babyen ude.
Jeg gyste ved tanken. Hvad var det dog ved annoncen som ku vække så stærke følelser? Ku det skyldes at den havde bevæget sig udenfor reklamens valiumklokke. At den ville væk fra et sted, hvor der hverken findes ondskab eller virkelighed og hvor corn-flakes-solen aldrig går ned. Og i stedet ville ud i virkeligheden og bidrage i en meget alvorlig sag? Så et forspildt liv (som Lundins) ikke på frygtelig vis igen skulle forspilde andres liv.
At den ville andet og mere end at være et harmløst og uskadeligt indslag i mediestrømmen? Og det MÅ man ikke, når man optræder i reklamemediet – selvom ens motiver er nok så idealistiske og non-kommercielle.
Sådan! råbte jeg og kravlede tilbage i sengen. Der var den. Jeg følte mig igen godt tilpas. Som Ronald McDonald til de autonomes årsmøde.