Venstre har i forbindelse med sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks og det efterfølgende ugelange drama om den rigsretssag, der nu venter, fået gevaldige hug i meningsmålingerne.

Men når hverdagen igen melder sig, venter en måske lige så stor udfordring: At få overbevist danskerne om, at Venstre er et grønt parti.

– Vi kæmper vel mod, at der traditionelt set har været en opfattelse af, at når man er borgerlig, så går man kun op i vækst. Men som borgerlig har man også en iboende ansvarsfølelse over for andre, deres frihed og kommende generationer. Så den grønne omstilling er kerneborgerlig. Men vi kæmper nok mod en perception om, at vi er ligeglade. Det er vi ikke – og det har vi ikke været – men det grønne har ikke været tydeligst i vores kommunikation, og derfor skal vi blive endnu tydeligere, siger Tommy Ahlers, der er partiets klimaordfører og formand for Venstres udviklingsudvalg.

Han understreger, at den grønne omstilling er en af de arenaer, som Venstre har øverst på agendagen, ligesom han understreger, at man i Venstre er ”dybt bekymrede”:

– Hvis vi ikke gør noget, fortsætter vi med at skade planeten – og konsekvenserne bliver forfærdelige. Vi er nødt til at ændre adfærd hele vejen igennem samfundet, siger Tommy Ahlers.

7. april sidste år viste en Epinionmåling ifølge Altinget, at sundhed og styring af dansk økonomi indtog førstepladsen på vælgernes dagsorden, mens klimaet var røget ned på andenpladsen.

28. september viste en anden Epinionmåling, at miljø og klima forsat lå på andenpladsen, men målingen viste også, at kun 21,9 procent af vælgerne anså en borgerlig regering som bedst til at håndtere miljø- og klimaområdet.

52 procent anså en socialdemokratisk ledet regering som værende bedst til at håndtere udfordringen.

Efterfølgende viste en måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, at klima og miljø var det vigtigste tema for, hvor vælgerne ville sætte deres kryds.

Venstre står altså foran noget af en udfordring. Og jorden er varm under partiet, erkender Tommy Ahlers.

– Hvis du ikke har et seriøst bud på den grønne omstilling, så er du som parti ikke relevant om 10 til 15 år. Som virksomhed kan du godt køre en god forretning, ligesom du som parti måske også kan få et godt valg næste gang, men det er kortsigtet optimering, siger han.

Tommy Ahlers forklarer, at man i den fremadrettede kommunikation og politik som en bred politisk bevægelse skal evne at ramme både ”de gule og de grønne veste.”

– Vi kan ikke nøjes med at tale til et snævert segment. Men det ser jeg faktisk som en styrke. For hvis vores udgangspunkt er det samme – at vi skal tage det seriøst, fordi vi ikke kan blive ved med at udpine vores planet – så er det et benspænd i vores politik, der tvinger os til, at vi både omfavner dem, der protesterer og synes, at der sker alt for lidt, og dem, der synes, at der sker for meget, fordi de ser deres dagligdag blive ramt for hårdt, siger han.

En del af Venstres kernevælgere er beskæftiget i landbruget, der står for en betragtelig del af Danmarks samlede CO2-udledning, og samtidig er en anden gruppe kernevælgere bosat i byerne.

Tommy Ahlers tilføjer:

– Man kan være meget mere ren i sin kommunikation, hvis man kun går efter dem i storbyerne. Men vores løsninger er ikke helt så simple.

Artiklen fortsætter under billedet…

Tommy Ahlers, Venstres klimaordfører. Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix.

Positionen

Senest i juni 2023 skal der afholdes folketingsvalg igen, mens der allerede til efteråret er kommunal- og regionsrådsvalg.

Det betyder, at Venstre sammen med reklamebureauet Robert/Boisen & Like-minded nu er i gang med at bygge det fundament, som kommunikationen skal stå på. Kommunalvalgkampen er allerede i gang. Og det er tydeligt, at klimadagsordenen også her kommer til at fylde – og udfordre Venstre.

For eksempel har Liberal Alliances spidskandidat i København, Ole Birk Olesen, foreslået, at hovedstaden om fem år skal være lukket land for benzin- og dieselbiler.

Og det er måske et meget godt eksempel på, at Venstre står med en både politisk og kommunikativ udfordring: Der vil på klimadagsordenen altid være nogle, som er klar til mere end Venstre.

Og hvis klimadagsordenen er den nye indvandrerdebat, så kan Venstre blive endnu mere udfordret af andre borgerlige partier, der enten går langt mere offensivt eller defensivt til værks.

Hvordan skal Venstre positioneres?

– Vi skal bevise, at man kan lave klimapolitik, som skaber økonomisk vækst. Vi ser det som en mulighed for at skabe nye erhvervseventyr. Det er fortællingen om, at det her måske er en større forretningsmulighed end internettet. Så vores position skal være, at vi både gør det, fordi det er nødvendigt – og fordi vi mener det – men også fordi der er et kæmpe forretningsmæssigt potentiale, siger Tommy Ahlers.

Hvor går grænsen mellem reklame og politik?

– Du vinder aldrig på den lange bane, hvis ikke du er troværdig. Men grænsen for mig går, hvis det kun bliver ved snakken – og det, man har lovet, ikke kan føres ud i livet. Og man bliver målt på, om man er parat til at gøre noget, selv om nogle af ens egne er utilfredse med det, siger han.

Valget i 2019 blev et klimavalg. Bliver det også den dagsorden, der afgør, hvem der får regeringsmagten næste gang?

– Det kan jeg godt forestille mig. Især hvis der er en skuffelse i befolkningen, og den sætter sig. Så tror jeg, at der er mange, der vil gå et andet sted hen. Stort set alle vælgergrupper vil have det højt på dagsordenen, siger Tommy Ahlers.

Grønt V?

I april 2018 malede Venstre, da partiet sad i regering, for en stund det blå V-logo grønt og indrykkede annoncer i medier som Berlingske, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Politiken, mens netmedier blev plastret til med grønne Venstre-bannere.

I forbindelse med kampagnen forklarede daværende politisk ordfører – og nuværende formand – Jakob Ellemann-Jensen til B.T., at man altid kan gøre ”det bedre, men det går faktisk ret godt”.

Bliver V’et grønt igen?

– Jeg har det med at farve logoer grønne, som jeg har det med, når en bilfabrikant, der altid har produceret diesel- eller benzinbiler, begynder at lave el-biler, som så skal have et blåt lys. But why? Der understreger man en pointe om, at det bare er noget, man leger. Det her er ikke noget, vi leger, siger Tommy Ahlers.

Han tilføjer:

– Jeg er med på, at vi i vælgeres bevidsthed er bagud på point, men det er ikke fordi, vi ikke har gjort noget. Noget af den mest ambitiøse klimapolitik, der er lavet i Danmark, er energiaftalen, som vi lavede i 2018. Men der har historisk set ikke været en klar linje i det, og det grønne har ikke stået i forreste politik-række hos os. Men det gør det nu, og det er det, vi skal have kommunikeret.

Tommy Ahlers drager en parallel til erhvervslivet:

– Virksomhederne har haft en CSR-agenda, men det har ikke været det, der har været kommunikeret mest, og dermed står mange virksomheder heller ikke som de grønneste. Det er det samme med os, siger han og fortsætter:

– Det begynder med, at vi skal vise, at vi mener det. Det kommer vi til igen og igen og igen, når vi laver politik, finanslovsforslag, aftaler osv. Derfra skal vi have bygget en troværdighed op. Og vi skal også være tydelige på, at vi ikke ser omstillingen som noget defensivt.

Jakob Ellemann-Jensen har udtalt, at I opdagede klimakrisen for sent, og at Venstre skal være ”bedre til at lytte” og ”altid” være et grønt parti. Men at I opdagede krisen for sent, gør det vel heller ikke nemmere at få vælgerne til at stole på, at I mener det, I siger?

– Det kan jeg godt følge dig i, men jeg tror, at vi ligner virksomheder og samfundet generelt. Det er helt vildt, hvad der er sket på bare to år. Og der er mange virksomheder, som heller ikke har set klimaområdet som et primært område at være aktiv inden for. Men det er det nu. Det betyder ikke, at man ikke kan opbygge en troværdighed, men det betyder, at de handlinger man udøver herfra, skal være troværdige. Så hvis vi sagde, at vi opdagede det for sent, og efterfølgende sagde ét og gjorde noget andet, så vil det være skadeligt – og så bliver det bare en kampagne. Men hvis vi i højere grad kunne gå tilbage i tiden, ville det være nemmere, siger Tommy Ahlers.

" Der understreger man en pointe om, at det bare er noget, man leger. Det her er ikke noget, vi leger.
Tommy Ahlers, klimaordfører, Venstre

Show it…

Hos reklamebureauet Robert/Boisen & Like-minded, der det seneste halve år har arbejdet for Venstre, og som i en årrække har arbejdet med virksomheders klimakommunikation, mener adm. direktør Kim Boisen, at ”det uden tvivl er en stor udfordring, at man er bagud på point, når man skal til at opbygge en troværdighed om, at man gerne vil den grønne omstilling.”

– Løsningen er – uanset om du er virksom- hed eller et parti – hårdt arbejde, kom med nogle konkrete initiativer og eksempler i stedet for bare at fortælle, hvad målsætningen er, siger Kim Boisen.

Det er også en udfordring for både partier og virksomheder at skulle kommunikere til forskellige segmenter, der alle har stærke – men ikke nødvendigvis ens – holdninger til klimaspørgsmål.

Men der er nogle forhold, som kan tale til Venstres – men også andre partiers – fordel.

For Venstres fremadrettede klima-kommunikation kommer efter nogle år, hvor der
er opstået en parathed blandt forbrugere, vælgere og i mange virksomheder i forhold til at bidrage til løse klimaudfordringerne.

Men der er også opstået en rådvildhed, fordi mange ikke ved, hvad de konkret skal gøre og for en del af virksomhedernes vedkommende ikke har det nedskrevet i en forretningsplan. De har således brug for et skub i den rigtige retning. Og kommunikativt giver det samtidig mulighed for at vise retning, visioner og konkrete eksempler fra virkeligheden, som allerede findes og bruges.

I sin landsmødetale i november sidste år fremhævede V-formand Jakob Ellemann-Jensen for eksempel de forskere, der i Foulum ved Viborg arbejder på at udvikle et dansk dyrket græsprotein, som kan bruges i dyrefoder.

Kim Boisen, adm. direktør, Robert/Boisen & Like-minded. Foto: PR.

Et gennembrud her har potentialet til både at blive et eksporteventyr, men også at nedbringe landbrugets CO2-udslip betragteligt, fordi man undgår at skulle rydde regnskove og bruge massive mængder vand for at dyrke sojabønner.

Kim Boisen mener, at Foulum-casen er et inspirerende og meget konkret eksempel på, at grøn omstilling og økonomisk vækst kan gå hånd i hånd, og at politikerne bør arbejde mere aktivt for at forbedre rammerne, så flere af sådanne innovative klimaløsninger bliver udviklet i Danmark.

Det vil være Venstres tilgang i den grønne omstilling – også kommunikationsmæssigt.

– Det handler om don’t tell it – show it, siger Kim Boisen.

Han tilføjer:

– Der er alt for meget storytelling og alt for lidt storydoing i dansk politik. Man taler meget om målet og meget lidt om vejen dertil. Men som en klog mand engang sagde: ”Strategy without a plan is called hope.”