I dag modtager flere hundrede topledere i virksomheder som Dell, PepsiCo, Microsoft, Deutsche Bank, Starbucks, Johnson & Johnson og mange flere en personlig besked fra Vestas via InMail på LinkedIn.
De modtager også en særlig udgave af magasinet Bloomberg Businessweek – skræddersyet til dem personligt – og begge henvendelser opfordrer modtagerne til at besøge et personaliseret onlineunivers på
www.energytransparency.com.
Her venter der hver enkelt topchef et online univers, specifikt udviklet til ham eller hende personligt.
Sitet rummer oplysninger om egen virksomheds energiforbrug, benchmarks, oplysninger om, hvordan forbrugerne opfatter virksomheden og brandet, herunder holdninger til vindkraft samt præferencer for produkter produceret ved hjælp af vindenergi.
Og endelig værktøjer, der viser, hvordan de kan øge mængden af vindenergi i deres virksomhed – og hvad det vil betyde for virksomhedens image og brand equity.
Fx vil Starbucks-topchefen kunne se, hvor stor en procentdel af verdens forbrugere der vil opfatte Starbucks mere positivt, hvis virksomheden udvikler flere produkter, der er produceret vha. vindenergi.
En kæmpe kampagne for Vestas – måske den største nogensinde – men også en særdeles spændende mundfuld for det danskejede digitale bureau Vertic, som står bag udviklingen af online-strategi og -koncept for kampagnen.
– Vi har samarbejdet med Vestas i tre år, men det her er den største kampagne, vi hidtil har været med til at lave, siger Vertics CEO og grundlægger Sebastian Jespersen.
Vertic tog sammen med Vestas globale marketingdirektør Morten Albæk de første skridt til kampagnen i det tidlige forår på bureauets kontor i New York.
– Tanken var at vise topledere og beslutningstagere i virksomhederne de brandmæssige og økonomiske fordele, der ved at investere i vindenergi. Ofte gennemføres kampagneaktivitet på den front i form af løftede pegefingre, hvor store virksomheder udpeges som miljøsyndere og som en del af ”problemet”. Vestas vender med denne kampagne billedet om – viser virksomhederne, at de er en del af løsningen, og at de faktisk kan opnå store fordele ved at investere direkte i vindenergi, siger Sebastian Jespersen.
Også medarbejderne
Vertic har siden starten i foråret haft 8-10 mand på opgaven, som også via LinkedIn henvender sig til over 400.000 medarbejdere i de virksomheder, som kampagnen retter sig imod.
– Medarbejdere i fx Starbucks vil fra og med i dag og hen over de kommende måneder på sin LinkedIn-profil få et banner op, hvor der står ”Tillykke. Du arbejder i en virksomhed, hvor 58 procent af energiforbruget kommer fra vind.” Klikker han eller hun på banneret, kommer de frem til det site, der viser de specifikke data for Starbucks, fortæller Sebastian Jespersen, og tilføjer:
– Ideen i at målrette budskaberne til en række medarbejdere på denne måde er at skabe stolthed, og vi håber naturligvis også, at budskaberne på denne måde vil sprede sig viralt. Medarbejderne er jo også forbrugere, så det handler ikke kun om at opfordre virksomhederne til at investere mere i vindenergi, men også om at skabe en gennemsigtighed over for forbrugerne omkring de typer af energi, virksomhederne benytter sig af i deres virke.
Teknisk set må det her have været en kæmpeopgave?
– Det har det også været. En ting er at få fremstillet de mange individuelle sites. En omfattende øvelse i sig selv. Men med hensyn til LinkedIn-strategien mødte vi en del udfordringer, blandt andet fordi der ikke tidligere har været eksekveret en kampagne med samme høje grad af personalisering via deres platform. Faktisk kunne det i første omgang slet ikke lade sig gøre rent teknisk, men ledelsen i LinkedIn endte med at synes godt om ideen, og gik med til at udvikle mediet, så det blev muligt at gennemføre kampagnen, som den er kommet til at se ud nu, fortæller Sebastian Jespersen og tilføjer:
– Kombinationen af on- og offline medier i en kampagne som denne, som reelt er personligt målrettet massekommunikation, tror jeg ikke er set før. Så det har været en ekstremt spændende proces, som vi nu glæder os til at se folde sig ud i de kommende måneder.
Den officielle pressemeddelelse om kampagnen udsendes i dag kl. 13 dansk tid.
Fakta om kampagnen
Målgruppe
622 topchefer og beslutningstagere fra 50 af verdens største virksomheder og flere end 400.000 medarbejdere i disse virksomheder. Hertil udvalgte internationale meningsdannere.
Medier
Bloomberg Businessweek: 622 særudgaver med personligt tilrettede covers med modtagers navn samt personligt brev fra enten Vestas’ CEO Ditlev Engel, eller Vestas’ globale marketingdirektør Morten Albæk. Desuden et 16-siders indstik med virksomhedsspecifikke energi- og brand-image data, samt oplysninger om, hvilke muligheder Vestas tilbyder virksomheder ift. investering i vind. Og en helsides annonce i bladet.
LinkedIn: Personlig InMail til 300 topledere i 23 virksomheder med link et skræddersyet online univers indenfor
www.energytransparency.com. Desuden individuelle banner-annoncer til flere end 400.000 medarbejdere fra målgruppe-virksomhederne.
Data
Datagrundlaget for de mange skræddersyede websites, beskeder og breve stammer dels fra indekset
Corporate Renewable Energy Index – et indeks som Vestas skabte og lancerede sammen med Bloomberg i juni. Indekset – CREX – viser energiforbruget og energi-sammensætningen for 176 store, internationale virksomheder.
Og dels fra undersøgelsen
Global Consumer Wind Study 2011, verdens største og mest omfangsrige globale undersøgelse på 26 markeder af 31.000 forbrugeres holdninger til vindkraft samt præferencer for produkter produceret vha. vindenergi, som Vestas fik idéen til, og som TNS Gallup gennemførte.Den viser blandt andet, at 90 procent af forbrugerne verden over ønsker mere vedvarende energi, og at 65 procent har en præference for produkter, der er fremstillet vha. vindenergi.
Læs også:
Vestas trodser stormen.