Hvor tit ser du noget virkelig udfordrende i dit Facebook-feed? En holdning eller en politiker, som du er dybt uenig med?

Sandsynligvis ikke ret tit. Facebook sorterer nemlig indholdet i dit feed, så du primært ser ting, du er enig i.

Men det er ikke nødvendigvis godt, at vi på den måde flintrer rundt i nogle ekkokamre, hvor vi kun møder noget, vi er enig i, mener de hos Vice Media.

Så nu har mediet lanceret LikeWhatYouHate – et online-værktøj, der balancerer brugerens Facebook feed ved at foreslå, at man liker personer, organisationer og partier, som man normalt er uenig med — eller ligefrem hader.

Hver gang man liker en ny side, bliver ens feed med andre ord en lille smule mere balanceret, og det er sundt, lyder det fra Frederik Andersen, CEO, Vice Media Scandinavia.

To sider af samme sag

– Vi har lavet værktøjet for at minde alle om, at der findes en verden uden for vores små sociale meningsbobler – og for at vise, hvor let det er at få et større perspektiv og respekt for hinandens holdninger. Selvom LikeWhatYouHate ikke er videnskab, så håber jeg stadig, at vi kan prikke lidt til boblen og starte en debat omkring de digitale mure, vi bygger op omkring os selv, siger han.

Bag projektet står Vices kreative bureau, Virtue Scandinavia, der har en større mission med siden, end bare at like ting, som vi ikke kan lide, forklarer Emil Asmussen, der er Creative Lead hos Virtue:

LikeWhatYouHate skal ses som et modangreb på den intense filtering, der sker i vores feeds, og den voksende polarisering af mediebilledet. For at huske os alle sammen på, at der er to sider af enhver sag.

Morten Grubak, kreativ direktør hos Virtue, supplerer:

– I bund og grund er LikeWhatYouHat et værktøj til træne sig selv i at udfordre sine holdninger. Om det sker gennem en hjemmeside, en koncert, en udstilling eller en artikel, er underordnet. Det handler om, at møde perspektiver, der udfordrer en, siger han.

Åh nej, ikke det…

Værktøjet fungerer på den måde, at det kobler sig op på brugerens Facebook-side og analyserer, hvad man har liket. Derefter får man anbefalet sider med holdninger, som man ikke deler.

Værktøjet prætenderer ikke at være et videnskabeligt værktøj, men en demonstration af, hvorfor vores feeds ser ud, som de gør – og hvad vi kan gøre for at udvide vores horisont – fx ved at foreslå os at like personer, organisationer og partier, som du er uenig med.

Denne signaturs medfødte nysgerrighed gav naturligvis anledning til en lille test – som viste at Facebook-feedet hælder 36 grader, så nu må det så ind i overvejelserne at like Nye Borgerlige, Breitbart, Liberal Alliances Ungdom eller Den Korte Avis…

Du kan selv prøve værktøjet her – og se en film om projektet her.

Credits

– Virtue Scandinavia
– Vice Production
– Fotograf: Polina Vinogradova
– Website: Koalition.com – Colman de Silva & Laust Deleuran