Silikone-babyer, special-konstruerede vandtanke, optagelser, der på grund af oprør i al hast måtte flyttes fra Libanon til Athen – og hele fem forskellige produktionsselskaber.

Det er blot nogle få af de ingredienser, der nu er resulteret i en både voldsom, rørende og meget tankevækkende film fra Læger uden Grænser (MSF). 

Hos The Unicorn, som er det kreative bureau og idé-folkene bag filmen, siger kreativ direktør Thomas Pries, at briefen ”egentlig var ret enkel”: 

– Lav en kampagne, der sætter fokus på mor og barn i de steder, hvor MSF arbejder. Men ofte er det det enkle, der kræver mest arbejde at fortælle.

Thomas Pries fortæller videre, at man på bureauet var omkring mange ideer, inden man landede på en beslutning.

Væk med reklame-lag

– Men vi blev ved med til at vende tilbage til selve fødslen. Det er her, MSF er helt unikke, da de både er til stede før, under og efter fødslen, siger han og tilføjer:

– Og så er en fødsel jo bare et af de mest rørende og dramatiske øjeblikke i livet. Især dramatisk i udviklingslande, hvor 90 procent af alle dødsfødsler sker.  

Både filmens instruktør, Rune Milton, og det danske produktionsselskab Thirsty kom meget tidligt ind i processen, og der var hurtigt enighed om én ting, fortæller Peter Metcalfe, kreativ direktør på The Unicorn:

– Vi ville ikke pakke virkeligheden ind i alt for mange reklame-lag, men gå meget tæt på det, der faktisk sker: At vise det smukke midt i al kaosset, siger han. 

For instruktør Rune Milton gjorde musikken en forskel:

– Da vi satte musikken “Oh My Love” af Katyna Ranieri på, begyndte filmen at tage form. Det skulle være en rejse af liv, men under nogle barske vilkår. Alt er kaos og håbet forsvinder, men med Læger uden Grænser på den anden side, er håbet og handlingerne til stede.

Ideen samlede folk fra hele verden

Men selv om ideen ifølge Thomas Pries var enkel, så var det ikke tilfældet med selve eksekveringen.

Der blev rakt ud til nogle af de allerdygtigste i verden til CGI og special effects, herunder CFX Productions i Sydafrika og Effectiv Team SFX i Hamborg, der normalt laver effekter til store Hollywood produktioner. 

– Vi turde ikke håbe på noget, men alle ville være med. Og mange ville gøre det gratis, fordi de kunne se potentialet og ikke mindst det gode formål, fortæller Niels Kau, producer hos Thirsty Film, og fortsætter:

– Og imens der blev bygget babyer i silikone og special-konstruerede vandtanke, blev fødselsoptagelserne planlagt i Libanon. Men da en revolution brød ud, måtte alt rykkes til Athen.

De svære omstændigheder til trods, gav alle alt, hvad de havde, for at få det til at lykkes, hvilket i sig selv var en rørende oplevelse, lyder det fra holdet:

– Der er så mange, der har en aktie i det her projekt, siger Niels Kau og tilføjer:

– Ikke bare kunde og bureau, men helt ned til taxichaufføren og ham, der ejer studiet, hvor vi optog, som heller ikke ville have penge. Det er sjældent, og det fortjener al den tak, vi kan give. 

”Sidder i kroppen”

Filmen, der har involveret folk fra bl.a. USA, Danmark, Grækenland, Tyskland og Libanon, trækker lige nu overskrifter i flere internationale medier, herunder det anerkendte film-site Shots.net, som kalder den ”heartstopping”.

Flere herhjemme er også begyndt at dele den på sociale medier – bl.a. Morten Saxnæs fra & Co. der på LinkedIn skriver, at filmen er ”en af de fortællinger, der sidder i kroppen, efter man har set den.”

Og hos Læger uden Grænser er man da også mere end tilfredse med resultatet.

– Vi er dybt taknemmelige over al den tid og de kræfter, folk har lagt i det her projekt, siger event-manager Anni Kammer og tilføjer:

– Det er imponerede at se, hvad folk vil gøre for en god idé og for en god sag, og det er vi både stolte af og meget ydmyge over for. 

Produktionsselskaberne bag filmen er: Thirsty Film, Denmark, Stoked Films, Libanon, Tony Petersen Film, Tyskland, Dare Film, Grækenland, og Effectiv Team SFX GmbH, Tyskland.

Se filmen her – efterfulgt af Behind the Scenes.