Webbranchen hører fortiden til, den findes simpelthen ikke længere. Man kan ikke snakke om en webbranche, når de løsninger, der skal laves, efterhånden er blevet så store, at det kræver nye og helt andre kompetencer af medarbejderne på de mange webbureauer.
Påstanden kommer fra Lars Ballieu Christensen, salgs- og marketingdirektør hos Mondo, et af de webbureauer han selv mener går en hård tid i møde med øget konkurrence om at være det bureau som skal have opgaverne.
– Kunderne ser ikke længere deres web-baserede løsninger som et vedhæng til resten af deres IT. De anvender i stigende grad web-baserede løsninger som grundlag for en væsentlig del af deres forretning. Dermed er der ikke tale om en web-løsning, men om en almindelig forretningskritisk løsning, som tilfældigvis udnytter web’en. Løsningerne bliver dermed større og mere komplekse, og de naturlige leverandører er de, som allerede leverer forretningskritiske løsninger: De store systemintegratorer og konsulenthuse.
Han ved godt, at kunderne på grund af den udvikling også stiller stigende krav i retning af mere klassiske discipliner i forbindelse med løsningen af projektet. Det være sig projektledelse, kvalitetssikring, dokumentation og uddannelse. Men samtidig vender markedet sig fra egenudviklede løsninger til løsninger, der er baseret på standardprodukter.
Budgetterne for projekterne vil også ændre sig fra tidligere 0,5-2 mio kr. til nu af ca. 10 gange større.
– Virksomhederne vælger ikke et netbureau, der kun har arbejdet med små kunder og løsninger. De bureauer sidder nemlig ikke med den kompetence, der skal til for at lave løsningerne.
Han nævner som eksempel Danmarks Turistråd, der modtog ialt 36 anmodninger, herunder anmodninger fra netbureauerne. Blandt de seks som gik videre, var der ingen af de såkaldte netbureauer.
– Når staten begynder at arbejde på at lave en fælles indkøbsordning på nettet for de enkelte kommuner, er det ikke en netløsning, der kan klares af små netbureauer, der satser meget på design og kommunikation. Den slags løsninger vinder de store og tunge bureauer, siger Lars Ballieu Christensen, der har været med til at skabe annoncebookingsystemet på TV 2 Reklame. Et system, der på det tidspunkt blev regnet for den største danske økonomiske e-business løsning. Systemet gjorde det muligt for mediabureauerne at booke reklamer direkte online og gjorde dermed, at over 1, 5 mio. kr. gik gennem den kanal.

IKKE EN AF HVER KUNDE
Resultatet af den nye kamp mellem bureauerne er, at der er ved at ske et udskilningsløb blandt de mange bureauer, hvor det handler om at positionere sig i forhold til hinanden. Med andre ord skal bureauerne ifølge Lars Ballieu Christensen finde nogle områder eller kundegrupper man er god til. En ide, som ikke har været kendt fra reklamebranchen, hvor man sjældent har flere af den samme type kunde.
– Men for webbureauer er det en klar fordel af have flere af den samme, for det efterspørger kunden, ligesom han ikke gider betale for, at bureauet skal opfinde den dybe tallerken hver gang. Hvis en bank skal lave en internetbank forventer de, at bureauet har en skabelon for hvordan sådan en bank skal se ud. Så kan man altid målrette skabelonen i forhold til den nye bank, siger han.
I kampen med de store IT-huse bør netbureauerne tænke over, hvordan de kan være med og satse på deres specielle kompetencer. Lars Ballieu Christensen nævner kompetencer som kreativitet og hurtig omstillingsevne som to af de færdigheder netbureauerne skal slå på. Mondo er med sine godt 70 medarbejdere et af de større danske webbureauer, der dækker alt fra udvikling til drift og vedligeholdelse af web-løsninger. Mondo er et selskab i Integra-koncernen, som specialiserer sig i udvikling og drift af komplekse web-løsninger. Integra har i dag mere end 800 medarbejdere og er repræsenteret i 10 europæiske lande. Siden Mondo i foråret fusionerede med det franske IT-bureau Integra har man delt sine opgaver i to dele. Dels i udviklingen af specielle web-løsninger og dels i arbejdet med at skabe et specielt hostingcenter, der fra begyndelsen af det nye år skal drive webløsninger for større kunder.
– Men der skal være vandtætte skotter mellem de afdelinger, så vi ikke begynder at blande de to forretningsområder sammen, vurderer han.
Mondo skal derfor slå på at kunne tilbyde en færdige løsning. Fra ide til implementering. Som en side ting skal Mondo så også kunne drive et site eller hjemmesiden, hvis det bliver aktuelt. I øjeblikket arbejder man på at skabe kompetencer inden for fire områder, man er dog kun klar med de tre første områder. Det første er public, som især dækker over staten, men også amter, kommuner og forbund, derudover er der den finansielle sektor og produktionsområdet. De fire områder skinner også igennem på kundelisten, der omfatter organisationer og virksomheder som eks. Arbejdstilsynet, Det Danske Filminstitut, Finansforbundet, Forsvaret, Munksgaard, Saxo, Junckers, Rockwool, Velux og Unibank.