I Danmark indførtes ligeløn i overenskomsterne i 1973 og i 1976 ved lov. Men måske er der alligevel stadig brug for at råbe højt om lønmæssig forskelsbehandling rundt om i verden.

Det mener de i hvert fald hos det norske Finansforbundet, som i anledning af kvindernes internationale kampdag i dag har lanceret en lille film, hvor børn i forskellige aldre udsættes for et løn-eksperiment.

Det er bureauet Morgenstern og produktionsselskabet Willynikkers, der har skabt filmen, som på bare tre dage er set tæt på 800.000 gange alene på Facebook (hertil kommer omkring 180.00 views på den engelsksprogede version), har fået over 11.000 likes og er delt over 17.500 gange.

I filmen bliver en flok børn bedt om at gøre et stykke arbejde – og belønnes efterfølgende med slik som løn. Men drengene får mere end pigerne, hvilket afstedkommer en del reaktioner – fra både pigerne og drengene.

Ligeløns-temaet var også sidste år på samme tid på alles læber. I reklame- og kommunikationskredse ikke mindst da bureauet McCann for investeringsselskabet State Street Global Advisors rejste statuen ”Fearless Girl” – en lille selvsikker pige i bronze - lige for næsen af den relativt maskuline tyr, der nærmest er et ikon for New Yorks finansdistrikt på Manhattan.

Statuen skulle netop tale for ligeløn og lige vilkår for kvinder og mænd, og den vandt alverdens kreative priser – og skabte forretning - men selskabet bag fik efterfølgende en del kritik og en bøde på fem mio. dollar for at underbetale kvinder og ”minoriteter”.  

Men sådan er der jo så meget.

Se den norske film her: