Erfaring

I 2007 startede Jakob som kommunikationsrådgiver hos Barfod Kommuni- kation. Derefter gik turen forbi GoViral, hvor han indtog rollen som Nordic Account Director, inden han blev ansat som Managing Director for AOL Networks afdelingen, BeOn. Jakob er i dag Co-CEO og Founder i orkestre- ringsbureauet Mano Copenhagen, som blev opstartet i 2017.

Motivation

Jakob Stigler formår at udfordre grænserne for, hvordan kreativitet bruges i komplekse modtagersituationer og digitale eco-systemer uden at miste potentialet, hvilket har medført et flot 2021 for Mano Copenhagen. Med høje ambitioner og disciplin har Jakob leveret prisvindende løsninger for store og globale kunder som IKEA, Uber og Ørsted. Udover medvind og et voksende kundekartotek, bibeholder Jakob og Mano den nytænkende og strategiske stime for 2021, hvilket fremgår af den økonomiske front. Mano har ambitiøse vækstplaner, og med en stigende efterspørgsel fra nogle af de mest kreative bureauer i verden, er potentialet stort. Et potentiale, Jakob i den grad er den rette til at forløse. Jakob anerkendes endnu et år på The M List for sin evne til at generere vækst i en branche præget af hård konkurrence.

 

HVAD HAR VÆRET DET SVÆRESTE FOR DIG I DET FORGANGNE ÅR?

Det har krævet meget at finde balancen imellem revolution og en sikker evolution på kundernes vegne i en tid, hvor vores annoncørerne gerne vil og skal udfordres, men sjældent har båndbredden til at forandre sig når det kommer til stykket. Det kræver, at vi stoler på vores tilgang, og ikke giver efter når vores kunder gerne vil.

HVAD BLIVER DIN STØRSTE PROFESSIONELLE UDFORDRING I 2022?

Mano er lykkedes med at drive positive forandring i flere globale marke- tingorganisationer og etablere et stærkt fundament til at kunne lancere 360 kampagner internt. Det skal vi gøre endnu mere af i 2022, hvilket stiller store krav til at hente internationalt talent i et brændvarmt marked.

HVAD HAR VÆRET MEST VIGTIGT FOR DIN SUCCES I ÅR?

Dedikationen iblandt vores medarbejdere i en tid, hvor både arbejdsgange og forretningen har været i konstant forandring. Uden vores team og kultur havde vi ikke kunne udvikle os, under de omstændigheder 2021 bød os.

HVAD SAVNER DU, AT BRANCHEN DISKUTERER MERE?

Marketingbranchen har en kæmpe udfordring med at fastholde talent på alle niveauer. Kompleksitetniveauet i marketing har langt oversteget mulighederne for at lykkes med at gøre jobbet en belønnende og opbyggende oplevelse. Vi skal ikke kun vinde forbrugernes hjerter, men også sikre at vores marke- tingmedarbejdere kan have hjertet med.

PÅ HVILKE(T) OMRÅDE(R) SER DU GERNE AT BRANCHEN UDVIKLER SIG?

Mere fokus på trivslen i marketingafdelingen og et opgør med de mange unødvendige og kompleksitetsøgende elementer i marketing der fremme leverandører, men efterlader en uden overskud til at gøre den forskel, der er driftkraften for de fleste, der gik ind i branchen.

HVEM I BRANCHEN FORTJENER ET SKULDERKLAP – OG HVORFOR?

Caroline Morell Bøstrup Asmussen. Der findes mange spændende profiler, der går lidt under radaren fordi arbejdet sker uden for landet grænser. Carolines rejse som global marketingnomade er virkelig inspirerende og bør tiltrække alle med et globalt udsyns opmærksomhed. Hun har både værdier og fagligenden på det helt rigtige sted.