Digitale bureau-profiler peger nu på, at cocktailen bestående af danske udlændingeregler og et aktuelt lønpres, der er resultatet af lav arbejdsløshed og mange opgaver, som på sigt skader konkurrenceevnen, risikerer at ramme væksten og sende nye job ud af landet. 

En af dem der hejser et advarselsflag er Martin Bochineck, CEO hos Isobar. I et interview med Markedsføring i sidste uge langede han ud efter et flertal på Christiansborg, der, ifølge Martin Bochineck, har gjort det for vanskeligt at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark. 

- Så snart du bevæger dig ud af EU, bliver det rigtig besværligt. Og hvis du tager nogle af de kompetencer, som vi hyrer – udviklere, tekniske konsulenter og arkitekter osv. – så er arbejdsløsheden minus 10 procent. Det skaber en ret uheldig situation, da vi ikke kan levere på den efterspørgsel, der er, men også fordi, der kommer et kæmpe lønpres. Det er helt naturligt. Sådan ville jeg også selv agere, sagde Martin Bochineck.

Han fortsatte:

- Når jeg laver tilbud til udenlandske kunder, som vi gør i stigende omfang, så bliver det sværere og sværere at være konkurrencedygtig, når vores cost base stiger med 10 procent om året for den samme ydelse.

Martin Bochineck forklarede videre, at det er ”også i det lys,” at man ”i netværket kigger på forskellige former for delivery hubs rundt om i verden.” 

- Men det betyder, at produktionen i virkeligheden bare flyttes ud af Danmark. Det er konsekvensen, når man som land lukker sig om sig selv. Det er meget enkelt og virkelig uheldigt, sagde han.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Genkender billedet

Hos AKQA Denmark kan Managing Director, Steffen Blauenfeldt Otkjær, genkende billedet, som konkurrenten tegner:

- Jeg er enig i, at det burde være langt nemmere at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Som situationen er lige nu, presses lønningerne helt vildt i vejret, og det er ikke godt i det lange løb, siger han og fortsætter:

- Isoleret set er jeg glad for, at vi er i en branche, hvor man får en god løn, men det ville være bedre, hvis kundernes betalingsvillighed i større grad fulgte med, men det gør den ikke. Og derfor kommer vi til at se den samme form for outsourcing til udlandet, som man har set i andre brancher. Det er en skam.

Steffen Blauenfeldt Otkjær forklarer, at han ikke har ”outsourcet til udlandet før”, fordi han ”ikke har ønsket det.” 

- Og jeg håber aldrig, at jeg bliver tvunget ud i det. Alternativet er, at firmaer som vores begynder at sige nej til opgaver, hvor vi er nødt til at hyre nye folk ind, men det er jo heller ikke at foretrække. I hvert fald ikke, hvis man ønsker at vækste, siger han.

Brancheforening: For vanskeligt

I brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation ryster adm. direktør Tine Aurvig-Huggenberger på hovedet af situationen. 

- Det er legitimt, at man har haft et politisk ønske om at stramme udlændinge- og flygtningepolitikken, men vi er landet et sted, hvor det er blevet en barriere for den fremtidige udvikling, siger hun. 

Tine Aurvig-Huggenberger oplyser, at man ”italesætter” udfordringen over for politikerne.

Hun forklarer videre, at man i brancheorganisationen havde håbet, at København kunne nyde godt af Storbritanniens EU-exit. 

Men de drømme bliver næppe opfyldt, lyder vurderingen: 

- Der er mange af de store, globale virksomheder, som har deres marketing-afdelinger i London. Flere af dem overvejer at flytte, hvis der kommer en hård Brexit. I den forbindelse troede vi på, at København var en mulighed for dem. Men det er vi ikke, fordi det er for vanskeligt at få medarbejderne, der kommer fra mange forskellige lande, ind i Danmark, siger Tine Aurvig-Huggenberger.

Hun oplyser, at man i brancheforeningen ”forsøger at gøre Danmark attraktiv over for udenlandske virksomheder:” 

- Det er absurd, at vi står i sådan en situation. Især fordi dansk kreativitet har en ret stor stjerne rundt omkring i verden. København kunne være en attraktiv og kreativ hub for flere store virksomheder, men mit bud er, at det bliver andre europæiske storbyer, der bliver valgt, siger Tine Aurvig-Huggenberger.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.