KLUMME: Sidste år sad Greta Thunberg alene med et skilt ude foran Rigsdagen i Sverige. 27. september gik hun og over 500.000 mennesker sammen på gaden i Montreal for at beskytte klimaet.

Det er det største antal nogen sinde i byens historie. Samlet gik syv millioner mennesker på gaden rundt om i verdenen for miljøet.

Hvis du regner lidt på den eksplosive udvikling, er det ikke svært at forstille sig, hvordan den tendens radikalt vil forandre verden

Extinction Rebellion – også en et-årig grøn aktivistisk organisation, som sidste år lagde det centrale London ned i en uge – gør det samme rundt om i verden i skrivende stund.

Organisationens målsætning er, at regeringer skal deklarere en klimakrise. Regeringer skal binde sig til at blive Co2-fri i 2025, og et nationalt borgerting skal overvåge ændringerne. 

Det er selvfølgeligt umuligt, og det vil kræve kæmpeomlægninger af, hvordan vi stopper med at flyve, ikke spiser kød, ikke drikker mælk og en massiv omlægning til grøn energi og så videre. 

Det, samt “Greta effekten”, er bevægelser støttet af specielt de 18 til 24-årige, og til dels de 25-49- årige, hvis målsætninger og eksplosivt voksede popularitet må skræmme mange organisationer. 

Arla & Oatly

For en del år siden takkede Arla nej til et havrebaseret drikkeprodukt med ordene: “Det smager ad helvede til, det kommer ingen til at drikke”. Det var Rickard Öste fra Oatly, som de takkede nej til. 

Oatly har siden bygget et kæmpe internationalt brand og en enorm international fanbase op ved netop at gå op mod mælkeindustrien – ikke kun her i Skandinavien, men også USA.

Oatly er pt. ved at bygge fire nye fabrikker for at kunne levere havreprodukter nok, og når de er færdige, skal de til at bygge nye igen.

Ghandi sagde engang; “først ignorerer de dig, så griner de af dig, så angriber de dig, og så vinder du.” Arla har pt. I Stockholm overtaget hele centralstationen med budskabet ”Kun mælk smager af mælk”.

Jeg vil vove den påstand, at nu er det pludseligt ikke sjovt længere. Det kan mærkes på omsætningen, skriften står på væggen med flammer, de unge går sammen med Greta ude på gaden, så nu graver de sig ned og begynder at forsvare sig. 

Fastfrosne reklamebureauer

Mange andre brands står også måbende og kigger på og kan ikke flytte sig hurtigt nok derhen, hvor forbrugerne er.

De fleste reklamebureauer er lige så fastfrosne. De store bliver først nødt til at tænke på deres egne udgifter såsom løn til medarbejdere, leje af imponerende kontorlokaler, IT-udstyr, telefoner, overskud til enten de store kæder, konsulenthuse eller til en ejerkreds.

De små har ikke råd til at miste en stor kunde.

Derfor evner de fleste ikke at rådgive kunderne i at løse deres virkelige problemer. Altså at flytte dem hurtigt nok derhen, hvor forbrugerne allerede er, ved eksempelvis at aktivere deres purpose i nye meningsfyldte produkter og ydelser, som bliver til deres kommunikation. 

Det vil være for anderledes og ofte alt for risikofyldt for dem. De bliver nødt til at tænke på sig selv – bundlinjen – først. Så de bliver ved med at løse kundernes problemer med ligegyldige reklamer, som ikke skaber nogen reel værdi for forbrugerne.

Nye tider – nye reklamer?

Forbrugerne, inklusiv mig selv, finder hele tiden på nye måder at undgå reklamer på. Vi bruger adblockere, stirrer kun på the skip-button, spamfiltre tager spammail og mediernes premium modeller er gud-ske-tak-og-lov uden reklamer.

Men den vigtigste skip-button er inde i mit hoved. Hvis noget lugter af en reklame, ser jeg den slet ikke. Eller som jeg så en lille dreng i bussen gribe det han: Han gav begge fingre til skærmen, fordi han blev afbrudt af en reklame. 

Men hvem tør sige det højt til deres kunde, at det, de er med til at lave, er ligegyldig spam som de fleste normale mennesker for enhver pris helst vil undgå?

Netop på grund af den manglende værdi for forbrugerne, kan 74 procent af alle brands i følge Havas Media Group være forsvundet i morgen, uden at forbrugerne vil så meget som løfte et øjenbryn.

Samtidig er produktet blevet mindre vigtigt, vi køber det, som brands står for og som passer med vores livssyn.

Det vil sige produkter uden tilsætningsstoffer, skabt uden børnearbejde og klimavenlige. Hvordan det er tilvirket, transporteret, produceret og solgt, er blevet vigtigere end produkterne selv.

Giganterne er i fuld gang

En lille håndfuld Unilever-brands stod for 60 procent af deres globale vækst i 2018. Samtidig voksede de 50 procent hurtigere end alle gigantens øvrige mærker.

Kendetegnet ved dem er, at de alle er drevet af noget meningsfuldt for kunderne. Det drejer sig om brands som Ben & Jerry’s, Dove og Hellman’s. 

Marc Pritchard, Chief Brand Officer for P&G, taler om det samme, og om hvordan brands skal til at være en “force for good”.

Det er god forretning, og det skaber vækst via nye og meningsfyldte tiltag. For at skabe reel værdi – og her mener jeg ikke den postulerede værdi, reklamebranchen for det meste leverer – er branchen tvunget til at forny sig.

Budgetterne bliver hele tiden mindre, og jeg tror ikke kun det løses i bedre og nære relationer mellem kundernes marketingafdelinger og bureauer, men i at forstå den nye dagsorden.

I at rådgive organisationerne om, hvordan de kan bevæge sig hen, hvor deres kunder i virkeligheden mentalt befinder sig.

Mange bruger i dag data til dette, men det vil altid være bagudrettet. Det vil kræve mod og kreativitet at turde se fremad og handle på det.

Det vil kræve nye modige meningsfulde strategier for vækst funderet i kundernes værdigrundlag, men som deler forbrugernes livsstil og syn på verdenen.

Du kan, hvis du er kunde eller arbejder på et bureau med et brand og læser dette, foretage et lille tankeeksperiment:

Ville du gå med dit brand eller din kundes på en T-shirt under en klimademonstration i København? Og hvor mange tror du, der ville være positive og give dig en thumbs up? 

Transformer marketingafdelingen

Marketingafdelingens funktion burde transformeres til at skabe adgang til organisationens virkelige beslutningstagere, og til i højre grad at håndtere og orkestrere et samspil mellem organisationens forskellige enheder: marketing, salg, R&D, forretningsudvikling, bæredygtighed og så videre.

På den måde kan marketing blive drivkraften bag at skabe reel meningsfyldt værdi via f.eks. nye produkter og services, som passer ind i kundernes verden, og som i sidste ende er kommunikation. Handling taler tydeligere end ord.

Jeg tog selv til Finland for tre år siden for at få erfaring med netop den nye type bæredygtig/ meningsfyldt marketing, fordi jeg ikke kunne finde den i Danmark.

Jeg har nu en masse erfaring og kan sige, det er enormt besværligt, tidskrævende og kræver en helt anden tilgang end den, som reklamebranchen og kunderne er vant til at arbejde efter i dag, men det er det hele værd og giver mening for kunderne og kundens kunder og i sidste ende også for bureauets omsætning. 

AF LARS BUSEKIST, KREATIV DIREKTØR, BOB THE ROBOT HELSINGFORS, MED SPECIALE I BÆREDYGTIG MARKEDSFØRING, EKSTERN LEKTOR OG KONSULENT.

Få inspiration til at komme i gang med menigsfuld marketing på årets store konference, Digital Copenhagen ’19, der løber af stablen 27. november. Læs mere på www.digitalcopenhagen.dk