KLUMME: Vi lever i en verden fuld af larm og digital distrahering. Danske forbrugere bliver bombarderet med budskaber som aldrig før. Det anslås, at vi hver dag får information svarende til 174 aviser smidt i hovedet. Og meget af det husker vi slet ikke, fordi det rammer helt ved siden af.

Samtidig ser vi, at forbrugere gør, hvad der står i deres magt for at undgå reklamerne. Vi har installeret adblockere på computeren, zapper videre når der er reklamer i TV’et og sidder klar til at trykke “springe annoncer over”, når den dukker op på YouTube.

Og skal vi være helt ærlige, har vi jo ikke brug for så mange forskellige produkter og brands at vælge imellem. En ny undersøgelse viser nemlig, at 74 procent af alle brands kunne forsvinde i morgen, uden vi vil ville lægge mærke til det. Tankevækkende.

Fra et marketing- og kommunikationsperspektiv har det aldrig været sværere at trænge gennem støjen og vinde forbrugernes opmærksomhed og gunst. En enkelt kampagne med fokus på det bredeste reach duer ikke længere, og det nytter ikke bare at forsøge at råbe højest.

Men hvor skal man overhovedet begynde?

I min optik skal det vendes om: Det skal ses som en mulighed. Der har aldrig været flere muligheder for at indsamle data og viden om kunderne og deres adfærd. Og jo mere du ved om dine kunder, desto bedre kan du kommunikere personligt med dem.

Det vil sige, at vi aldrig har haft bedre forudsætninger for at personalisere og gøre budskabet så relevant for kunden som muligt. Det er nemlig kun, når indholdet siger os noget, at det sætter sig fast. Ellers er det bare endnu mere støj.

Men selvom mulighederne ligger lige for, er de danske virksomheder stadig langt bagud på personalisering af kommunikation. Næsten 30 procent gør det slet ikke, mens 66 procent gør det på et meget basalt niveau ved at sætte et navn på en standard e-mail, viser tal fra Bain & Company.

Med al den data, som er tilgængelig i dag, undrer jeg mig eksempelvis over, at jeg modtager præcis de samme nyhedsbreve som min datter. For selvom vi både deler tag og DNA, er vi jo vidt forskellige steder i livet med forskellige behov og lige så forskellige medievaner.

På samme måde kan jeg ikke forstå, at så mange virksomheder er er blevet print- og papirforskrækkede og kun satser digitalt. Det virker som om, at mange tror, at de kun kan bruge data i deres digitale kommunikation, men sådan hænger det jo ikke sammen.

Man kan sagtens bruge data til personaliseret fysisk kommunikation, hvori tilbud bliver tilpasset og målrettet til den enkelte kunde baseret på tidligere adfærd og interesser. Der er et kæmpe potentiale i at kombinere de trykte medier med data om kunderne, og i mange tilfælde er det mere givtigt at ramme kunderne via trykte medier.

Eksempelvis viser tal, at cirka 80 procent af den fysiske post åbnes af modtageren, mens det kun er 20 procent via e-mail.

Så kære virksomheder: Selvom vi bliver tæppebombet med budskaber, så har der aldrig været flere muligheder for at kommunikere personligt med kunderne med det rigtige budskab på det rigtige tidspunkt i den rette kanal.

Det kræver blot beslutning om at gå fra mavefornemmelser til datadreven markedsføring.

AF ANDERS ERTMANN, ADM. DIREKTØR, INTERMAIL