Det var sommer. Alle var taget på ferie, og jeg sad helt alene på kontoret. Heldigvis var vi i Danmark, hvor kunderne holder ferie på nogenlunde samme tidspunkt. Noget var der dog stadig at lave. Så jeg tænkte, at det var et glimrende tidspunkt til at onboarde to nye kreative, jeg havde fundet på internettet.

Ingen af dem havde behov for kaffe, for de var begge to kunstige intelligenser. Den ene hed OpenAI og den anden Midjourney. OpenAI er sådan en moderne kreativ, som både kan art direction (under pseudonymet Dall-E 2) og skrive tekster, mens Midjourney ’kun’ er AD’er.

Vi kunne jo lige så godt hoppe ud i det, så jeg gav OpenAI en opgave med at arbejde lidt med at beskrive bureauets strategi. Bare sådan for at se, hvordan han ville gribe det an. Føle ham lidt på de digitale tænder, så at sige.

Jeg fik dette bud:

Mjah, jeg syntes, det var noget generisk, men på den anden side set var det ud fra en minimal brief, og jeg har jeg set mange bureaubeskrivelser, der ikke var hverken bedre eller mere specifikke. I det mindste havde han styr på grammatikken, og han kunne finde ud af at sætte kommaer. Det er der stadig mange tekstforfattere, der ikke kan.

Men jeg havde jo hyret dem som et kreativt team, og det var på tide at se, om de kunne arbejde sammen. Så jeg gav dem en lille simpel testbrief: Lav en annonce for en ny hasselnød-saltlakrids is.

Det var hvad OpenAI kunne præstere som taglines. Ikke umiddelbart vanvittigt originalt, men heller ikke helt ved siden af skiven. Han havde tydeligvis forstået opgaven og smagsoplevelsens tvetydige natur. Jeg lod ham sidde tilbage og tygge lidt på min feedback og gik over for at se, hvad Midjourney havde fået ud af briefen.

Prompt: A photo realistic print ad for an advertising campaign for a new hazelnut-salty licorice ice cream.

Joooh, jeg kunne da godt se, at briefen sådan set var forstået. De tre kerneelementer – is, nødder, lakrids – var alle sammen med på billedet. Men det så en anelse kaotisk ud. Jeg kunne heller ikke helt greje ideen med den svævende nød. Så jeg bad om at få det simplificeret og få det til at se lidt mere indbydende ud. Og meget kan man sige om Midjourney, men hun brokker sig aldrig over feedback, og hun kaster sig glædeligt over en rebrief, lige så snart man har leveret den.

Det var straks lidt bedre. Og sådan var det generelt at arbejde med Midjourney. Jo mere præcis jeg var i min brief, jo bedre resultat kom der ud i den anden ende. Det kunne både kunder og kreative direktører lære meget af.

Det var en hyggelig sommer sammen med mine nye kunstige kollegaer.

De overraskede indimellem med indtryk og synspunkter, som jeg selv slet ikke havde overvejet. Det var dog sjældent, at de nåede i mål i første, anden eller endda tredje runde. Så på den måde var de lidt som et juniorteam, der skulle have rigtig meget feedback, før den sad lige i skabet. Jeg blev selv klogere og lærte mere og mere om, hvordan jeg skulle briefe for at opnå de bedste resultater.

OpenAI og Midjourney kommer næppe til at erstatte nogen af mine menneskelige medarbejdere i den nærmeste fremtid, men jeg er glad for at have dem med på holdet. Og jeg kan se, hvordan de bliver bedre og bedre for hver opgave, vi løser sammen. Så jeg har besluttet mig for at forlænge deres sommerferiejob til en fastansættelse. Sammen kan vi nå rigtig langt!

OpenAI kan man lege med her: https://beta.openai.com/playground. Midjourney fungerer igennem platformen Discord (discord.com – søg efter Midjourney).

Lars Bastholm er medstifter af og Managing Director i bureauet The Platypus Factory.