Vi befinder os midt i en forsyningskrise, og virksomheder verden rundt kæmper med at få deres produkter hjem. Mens det i sådan en krisetid kan være fristende at skrue ned for synligheden af sit brand og virksomhed, er det netop nu, at de danske virksomhedsledere skal prioritere synlighed for deres brand. 

Jeg vil gerne slå et slag for, at virksomheder skruer op for brandet, for det er de færreste virksomheder, der i dag leverer et unikt produkt. Derfor er en konsekvent tilstedeværelse overfor forbrugere nødvendig, hvis din virksomhed skal vælges til i massen. Og ja. Det kræver, at man tager et kreativt mindset på, for når man ikke kan snakke produkter eller priser, skal der noget andet til.

Forbrugerne vil gerne købe biler, men bilforhandleren har ingen biler at sælge. Kunderne er klar til at købe møbler, men møbelvirksomheden kan ikke få sine møbler hjem fra produktionen. Grundtanken om at slukke for sin branding, når omsætningen falder, er logisk og forståelig. Men tænk på mulighederne i markedet, når størstedelen tænker sådan. Det forjættede land af annoncekroner bliver som regel kraftigt beskåret af mange virksomheder i kriser. Og lige præcis derfor bliver der skabt et branding blue-ocean, hvor du kan nå ud til forbrugerne nemmere end tidligere. Hvis du altså, som en af de få, tør investerer i dit brand.

Selvom du ikke kan sælge samme mængde produkter til dine kunder, behøver det ikke være en begrænsning for, hvad du kan fortælle dine kunder. Hvilke andre budskaber kan du komme ud med, der sikrer, at din virksomhed forbliver top-of-mind hos forbrugerne, så den står stærkest, når krisen slutter? Det er i mine øjne – og den jeg oplever hos de erfarne folk i marketingbranchen – den vigtigste opgave lige nu.

Erfaringer fra tidligere kriser – eksempelvis finanskrisen – fortæller historien om, at de virksomheder, der tænker langsigtet, vinder. Derudover er der oftest i krisesituationer en unik mulighed for at forsvare – ja måske endda øge ens share-of-voice. Der findes ikke én rigtig model – men jeg opfordrer virksomheder til at prioritere at blive set og hørt – selv under forsyningskrisen. Det vil være investeringen værd, for glemmer du at prioritere brandet, koster det i sidste ende dyrt.

Dette debatindlæg er også bragt i Børsen 26/11.