Virksomheder oplever i stigende grad, at deres digitale annoncer placeres på rene trafiksites uden reelt indhold eller i sammenhæng med skadeligt indhold som terror, fake news eller hadefulde udtalelser, der kan miskreditere virksomhedernes brand. 

Man får, hvad man betaler for, kan man fristes til at sige. Men når alt kommer til alt, er det mediebranchens ansvar at skabe et trygt miljø for annoncørerne og arbejde aktivt med de såkaldte brand safety-principper. Det kan aldrig være op til annoncørernes egne evner til at kontrollere hver eneste indrykning og placering. 

Alt afhængig af hvilke øjne, der kigger, har det aldrig været mere enkelt eller komplekst at købe digitalt medieindhold – for både mulighederne og faldgruberne er mange. En kampagne kan sættes i gang med få klik og et kreditkort, men det er sjældent, der er fuld transparens omkring, hvor, hvordan og i hvilken sammenhæng dit brand eksponeres. 

Vi har i dag et mediebillede, hvor hurtighed, automatisering og rækkevidde ofte er blevet et mantra på bekostning af kvalitet og sporbarhed. Men det er mediebranchens, og dermed vores pligt at uddanne vores kunder og gøre det enkelt og sikkert at annoncere i den digitale jungle. 

For udviklingen går uundgåeligt i én retning, og det er derfor vigtigt, at vi forholder os til indholdet og sikrer, at programmatic eller automatiseret annoncering underlægges de samme overvejelser som anden annoncering. 

Vi må ikke glemme kvaliteten 

Vi skal passe på, at vi ikke glemmer annoncørerne i jagten på øget digital omsætning og udvikling af nye indtægtsstrømme. Sidste år måtte videogiganten YouTube f.eks. kompensere en lang række af deres største annoncører. 

YouTube havde placeret annoncer blandt videoer af terrorhandlinger, vold og hadefulde udtalelser, hvilket betød, at nogle af deres vigtigste annoncører som McDonald’s og L’Oreal trak deres annoncer fra platformen. 

Og i februar truede den multinationale koncern Unilever med at trække deres annoncering fra Facebook og Google, hvis der ikke blev ryddet op i deres uheldige placeringer af annoncer. 

Helt aktuelt viser en stor undersøgelse, at 85 pct. af europæerne anser falske nyheder som et problem, og at der er lavere tillid til online aviser end til de trykte. Kampen mod dis-information og falske nyheder skal kæmpes med stærkere kvalitetsmedier, lyder anbefalingerne fra en ekspertgruppe nedsat af EU- kommissionen. 

Kvalitet og kontekst har stadig betydning

Når en række store annoncører på verdensplan trækker deres annoncering fra åbne og dominerende internationale netværk, viser det, at kvalitet og kontekst stadig har betydning – heldigvis. 

Annoncørerne ønsker nemlig naturligt brand safetyog at optræde i forbindelse med indhold, der stemmer overens med deres værdier, og som ikke støder potentielle kunder væk. Sådan har det været i den trykte avis i mere end 100 år. 

Det bør også gælde i den digitale medieverden, hvor sager som overstående skaber utryghed for mange virksomheder. Den bedste forudsætning for en sikker og engagerende oplevelse skabes i mine øjne gennem ansvarlige kommercielle afdelinger, kritiske redaktører og professionelle journalister, der hver dag skaber originalt og grundigt indhold til millioner af danskere. 

Tilliden tilbage på 100 pct. 

Den danske mediebranche må ikke falde i den samme fælde som Google og Facebook, hvor robotter placerer annoncerne vilkårligt og uden omtanke. Det er nødvendigt at stille basale krav til menneskelig overvågning, gennemsigtighed og sikre, at der aldrig manipuleres med visninger. 

De klassiske avisannoncer tilbyder stor eksponering og velovervejede placeringer, men den egentlige gennemslagskraft er notorisk vanskelig at dokumentere. I den digitale verden er det muligt at måle annoncernes effekt som aldrig før, og det er helt rimeligt, at annoncørerne ønsker fuld adgang til dokumentationen. 

Derfor skal det tillidsbrud, der er på vej, også stoppes i opløbet, og tilliden skal tilbage på 100 pct. Det er tid til, at vi i branchen tager diskussionen om, hvordan vi sikrer den digitale annoncering til glæde for både annoncører og medier. 

Fremtidens annoncemarked er digitalt, men klassiske dyder som trygge placeringer, kvalitetsindhold og målbarhed er fortsat helt centrale. Derfor er det kun rimeligt, at vi som branche også er transparente omkring vores digitale produkter og sætter barren højt for de standarder, vi ønsker at værdiansættes på. 

Af Jakob Nielsen, Head of Product Development, JP/Politikens Hus